Orban: a parlament döntése nem írhatja felül a szükségállapotot

Sehol nem írja az alkotmányban, hogy a parlament az elnöki rendelettel ellenkező szabályokat állíthat fel egy határozattal – jelentette ki Ludovic Orban kormányfő a Digi24 csütörtök esti műsorában.

„Ha a parlamenti határozatban szereplő cikkelyek ellentmondanak az alkotmánynak, az 1. számú sürgősségi rendeletnek és az államfői rendeletnek, világos, hogy az elnöki dekrétumot tartjuk be. Sehol nem írja az alkotmányban, hogy a parlament az államelnöki rendelettel ellenkező szabályokat állíthat fel egy határozattal. A rendeletet jóvá kell hagynia ugyan a parlamentnek, de meglátásunk szerint azt nem lehet korlátozni a parlament határozatába belefoglalt előírásokkal” – adott hangot véleményének.

Hozzáfűzte, a kormány megpróbál eleget tenni a parlament csütörtöki határozatának, de csak ha a feltételek nem ellentétesek az elnöki dekrétumba foglaltakkal. Hangsúlyozta, ha hívják, minden héten elmegy a parlamentbe, hogy beszámoljon a kormány által a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedésekről.

„Elmegyek a parlamentbe, ha a képviselők és szenátorok is ott lesznek. Ugyanakkor videokonferencia keretében is rendelkezésükre állok. Kabinetem bármelyik minisztere készen áll bármikor a szakbizottságok elé állni és beszámolni a tevékenységünkről. Azzal a feltétellel, hogy ezek a tájékoztatások, meghallgatások ne csapjanak át politikai birkózásokba, melyekben egyesek megpróbálnak választási tőkét kovácsolni az emberek szenvedéséből, a járványhelyzet miatt elengedhetetlenül szükséges megszorító intézkedésekből” – nyomatékosította Orban.

A parlament csütörtökön elfogadta a szükségállapot 30 nappal való meghosszabbítását jóváhagyó határozatot, amely ugyanakkor több kötelezettséget ró a kormányra, többek között azt is, hogy hetente ismertessen egy jelentést a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban hozott intézkedésekről. A parlamenti döntést bírálta Klaus Johannis államfő is.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?