PSD: Johannis minősíthetetlen vádakkal illette a parlamenti többséget

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szerint "minősíthetetlen" vádakkal illette Klaus Johannis államfő csütörtökön a parlamenti többséget, amelyik "az emberi jogok és az alkotmány előírásainak betartásához, valamint az átláthatósághoz" kötötte a szükségállapot meghosszabbításának jóváhagyását.

Közleményében a PSD rámutat, a liberálisokon kívül valamennyi parlamenti párt bírálta a kormányt a koronavírus-járvány előidézte válság "kaotikus kezelése" miatt.

Az elnököt zavarja, hogy a parlament rendet akar teremteni az egymásnak sokszor ellentmondó, az éjszaka közepén kiadott katonai rendeletek között. Az elnököt zavarja, hogy a parlament - az állampolgárokhoz hasonlóan - átlátható kommunikációt vár el a COVID-19-cel kapcsolatos helyzet pontos alakulásáról. Miért zavarja? Nem az lenne a természetes, hogy minden román ember tudjon ezekről a dolgokról?" - teszi fel a kérdést az alakulat.

A közleményben ugyanakkor leszögezik, az államfő azt sem magyarázta meg, miért zavarja, hogy a parlament arra kötelezte a kormányt, számoljon be az ebben az időszakban lefolytatott egészségügyi beszerzésekről.

 

"Van valami rejtegetnivalójuk ezzel kapcsolatban? Van valami, amit Johannis elnök nem szeretne, ha kiderülne? A PSD felhívja Johannis elnök figyelmét, hogy ne tévessze össze az elszámoltatást a megterheléssel. Átláthatóságot, pontos tájékoztatást kérni a kormánytól, illetve azt, hogy odafigyeléssel kezelje a közpénzt, nem terhelést jelent, hanem elszámoltatást. Csak a diktatúrákban jelent terhet a döntéshozók számára az átláthatóság és a polgárok tájékoztatása" - jegyzi meg még az alakulat.

Klaus Johannis államfő bírálta csütörtökön, hogy a parlament a kormányra kötelezettségeket rovó kitételekkel szavazta meg a szükségállapot meghosszabbításáról szóló rendeletet, hangsúlyozva, "teljesen erkölcstelen a fiatal generációkkal fizettetni meg néhány felelőtlen politikus képtelen intézkedéseinek árát".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?