Szükségállapot: bírálta Johannis a kormánynak feltételeket szabó parlamenti pártokat

Elégedetlenségét fejezte ki Klaus Johannis államfő, hogy a parlament a kormányra kötelezettségeket rovó kitételekkel szavazta meg a szükségállapot meghosszabbításáról szóló határozatot.

A Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában az elnök felrótta, hogy egyes politikusokat a jelenlegi nehéz helyzetben is csak saját választási érdekeik foglalkoztatnak.

„Miután tönkretették az elmúlt években Románia költségvetését és intézményrendszerét, most olyan javaslatokkal állnak elő, amelyek amellett, hogy tévesek, óriási terhet rónak arra az országra, amelyet ők maguk tettek sebezhetővé. Nem kockáztathatjuk Románia jövőjét, csak mert egy minden legitimitást nélkülöző parlamenti többség populista módon olyan intézkedéseket szavaz meg, amelyeknek nincs semmiféle gazdasági megalapozottságuk. Teljesen erkölcstelen a fiatal generációkkal fizettetni meg néhány felelőtlen politikus abetráns intézkedéseinek árát" – fogalmazott az elnök.

A parlament csütörtökön megszavazta a koronavírus-járvány terjedése ellen kihirdetett szükségállapot meghosszabbítását egy hónappal, de heti jelentéstevésre kötelezte a kormányt, és feltételül szabta, hogy a lakosság szabadságjogait csak törvényerejű rendeletekkel korlátozhatja, és kizárólag a járvány megfékezése érdekében.

 

Az új koronavírus „fájdalmas leckét" adott arról, hogy meg kell erősíteni az államot, főleg az egészségügyi rendszert – mondta Johannis. „Fájdalmas leckéket adott nekünk ez a válság arról, hogy meg kell erősíteni az államot, hogy égető szükség van a közszolgáltatások átszervezésére a klientúr-a építés megszüntetése érdekében, hogy támogatni kell azokat a területeket, amelyek egy jól működő, valóban a polgárok szolgálatában álló állam alapjait képezik. Románia újraindítása most szükségesebb és sürgetőbb, mint eddig bármikor" – jelentette ki az elnök.

Szerinte az egészségügyi rendszer az első, de nem az egyetlen ágazat, amelyet új alapokra kell helyezni. „Jól látszik, hogy mennyi hiányosságot kellett pótolni nagyon rövid idő alatt" – mondta, hozzátéve, nagy erőfeszítések és maximális mozgósítás révén a hatóságoknak sikerült gyorsan alkalmazkodni a helyzethez és meghozni a szükséges intézkedéseket, hogy kézben tartsák a járványt. „Különben sokkal nagyobb lenne a romániai áldozatok száma" – vélte.

Az elnök ugyanakkor rámutatott, az előző kormányok által elkövetett hibák kijavítása folytatódni fog a válságból való kilábalás után is, „mert fontos, hogy Románia olyan ország legyen, amely biztosít állampolgárai számára minden feltételt a tisztességes és biztonságos élethez".

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: Klaus Johannis | Fotó: gov.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?