Kelemen Hunor szerint a kormány rosszul kezelte a válsághelyzetet

Rosszul kezelte a koronavírus-járvány által okozott közegészségügyi és a gazdasági válságot a kormány a szükségállapot első harminc napja alatt, de az óvintézkedések meghosszabbítására és betartására, a lakosság egészségének védelmében szükség van – jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök csütörtök délben, a Klaus Johannis államfő által kihirdetett szükségállapot meghosszabbításáról tartott parlamenti vitán.

Klaus Johannis kedden jelentette be, hogy 30 nappal meghosszabbítja az eredetileg április 16-án lejáró szükségállapotot. A rendelet azonnal hatályba lépett, de a törvény szerint öt napon belül a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Ezért hívták össze csütörtökre a képviselőház és a szenátus együttes ülését, amelyen a járványhelyzetre való tekintettel csak a házelnökök és ülésvezető titkárok foglaltak helyet a teremben, a törvényhozók telefonon kapcsolódtak be a munkába.

Kelemen Hunor parlamenti képviselő, az RMDSZ elnöke szerint az elmúlt harminc napban a Ludovic Orban vezette kormány levizsgázott a válságkezelésből. Bejelentkezésében kifejtette: eddig eredményei alapján „büntetőszavazatot” érdemelne a kormány, de ezúttal nem bizalmi szavazásról, van szó, hanem az ország és lakosságának érdekében hozott óvintézkedésekről. Az RMDSZ vezető politikusa szerint tehetetlenség, határozatlanság, egymásnak ellentmondó intézekdések meghozatala és nyilatkozatok jellemezték a kormány és a neki alárendelt intézményeket.

Az RMDSZ-elnök a legélesebb kritikát az Emberi Jogok Európai Egyezményének felfüggesztése és az ortodox húsvég alkalmával a a kijárási tilalomra vonatkozó (utólag visszavont) engedménye miatt fogalmaztak meg. „Egyik fejlett európai demokrácia, Németország, Franciaország vagy Olaszország, amelyeket sokkal súlyosabban érintett a koronavírus-járvány, nem függesztette fel az emberijogi egyezményt, Románia viszont igen" – mondta Kelemen.

A belügyminisztérium és az ortodox egyház közötti megállapodásról, amely lehetővé tette volna az ortodox hívenek, hogy nagypénteken és nagyszombaton elmenjenek a templomokba és átvehessék a szentelt kenyeret, azt mondta, hogy veszélybe sodorta az ország és az állmapolgárok biztonságát, és „szerencse”, hogy Klaus Johannis államfő közbelépett, és a kijárási tilalomra vonatkozó részleges engedmények visszavonására szólította fel Marcel Vela belügyminisztert. Kelemen Hunor azt is mondta, hogy a szükségállapot meghosszabbításának vitáján az RMDSZ az lakosság érdekeinek figyelembe vételével fog szavazni.

 

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép forrása: rmdsz.ro) 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?