Kelemen Hunor: várható volt a szükségállapot meghosszabbítása

Előrelátható volt a szükségállapot egy hónappal való meghosszabbítása – nyilatkozta az Agerpresnek Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

Klaus Johannis államfő hétfőn jelentette be, hogy egy hónappal meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt kihirdetett szükségállapotot, ami eredetileg április 16-án járna le. Az elnök azt is mondta, hogy a kormánynak a jelenlegi válsághelyzetben át kell gondolnia a kiadási-bevételi mérleget, és át kell alakítania az idei költségvetést.

„Valószínűleg majdnem mindannyian meg voltunk győződve arról, hogy a szükségállapotot meg fogják hosszabbítani még egy hónappal. Világos volt, hogy ez a helyzet nem múlik el egy hónap alatt, világos volt, hogy még néhány héttel meg kell hosszabbítani a megszorító intézkedéseket. Remélem, hogy május 15–16. után lassan-lassan sikerül visszakerülni a normális kerékvágásba, de ez mindannyiunktól függ: attól, hogy mennyire tartjuk be a rendelkezéseket, és hogy a húsvét utánra jelzett tetőzés után valóban elkezd-e csökkeni a megbetegedések száma” – fogalmazott Kelemen.

Véleménye szerint már a koronavírus-járvány előidézte válság kezdetekor meg kellett volna történnie a költségvetés-kiigazításnak. „Mi már az első héten elmondtuk, hogy a kormánynak nincs mire várnia, s azonnal meg kell ejteni a költségvetés-kiigazítást. Csodálkozom, hogy nem tették meg” – mondta.

A politikus szerint amúgy is „tudvalevő volt, hogy egy költségvetés, amelyet a parlament megkerülésével, felelősségvállalással fogadtak el, a válság nélkül sem lett volna életképes”, ebben a helyzetben azonban szükséges lett volna már egy költségvetés-kiigazítás.

„Sajnálatos módon az eltelt három-négy hét alatt nem volt párbeszéd a kormány és a parlament között, de én remélem, hogy az utolsó pillanatban mégis lesz egy ilyen nyitás, mivel a sürgősségi rendeletet a törvényhozó testületnek is meg kell szavaznia. A parlamentnek tudnia kellene, mit akar a kormány, beleértve a költségvetés-kiigazítást is. Remélem, hogy eme maximális feszültséggel teli időszak után a kormány tagjai kerítenek arra időt, hogy párbeszédet kezdeményezzenek a parlamenttel is” – mondta Kelemen Hunor.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?