Koronavírus: újabb rendkívüli intézkedéseket jelentettek be a román hatóságok

 

Újabb rendkívüli intézkedéseket jelentett be szombat délutáni sajtótájékoztatóján a belügyminiszter. Marcel Vela a 7-es számú katonai rendeletet ismertette.

  • Vesztegzár alá vonják a Ialomița megyei Țăndăreit, mert a város a járvány egyik romániai gócponjává vált.
  • Vasárnap 23 órától 14 napra felfüggesztik a repülőjáratokat Románia és a következő országok között: Ausztria, Belgium, Svájc, Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Észak-Írország, Törökország, Irán.
  • Meghosszabbították a Románia és Olaszország, Spanyolország, Ausztria, Svájc, Írország és Törökország közötti közúti személyszállítás tilalmát.
  • A hatóságok lehetővé teszik idénymunkásokat szállító charter-járatok indulását Románia és nyugat-európai országok között; a belügyminiszter nem részletezte, hogy melyek lesznek ezek az országok.
  • A 2,4 tonnásnál nagyobb teherszállító járművek beléphetnek az országba, ha sofőrjük tünetmentes; a gépkocsivezetőnek saját felelősségre kell nyilatkozatnia arról, hogy hol tartózkodik majd Romániában.
  • A Románián áthaladó teherszállító járművek vezetőinek nem kell semmilyen nyilatkozatot kitölteniük, ha szigorúan a kijelölt tranzitútvonalat követik, és 48 órán belül elhagyják az országot; ha ezt az előírást megszegik, 14 napra karanténba kerülnek, amelynek a költségeit kifizetik.
  • A helyi önkormányzatok kérésre újabb szükségszállásokat biztosítanak az egészségügyi dolgozóknak a helyi szállodákban.
  • A falopások számának megnövekedése miatt a hadsereget is bevonják az erdészeti bűncselekményeket kiszűrő ellenőrzésekbe.

"Jelenleg a fizikai távolságtartás az egyetlen megoldás. (...) Ebből az időszakból csak akkor jövünk ki jól, ha helyesen cselekszünk" - hangoztatta a belügyminiszter szombati sajtónyilatkozatában. Marcel Vela szerint az új katonai rendeletet egyes polgárok viszonyulása tette szükségessé, akik nem értik meg, hogy a vírus mennyire veszélyes, és hogy cselekedeteik milyen következményekkel járhatnak.

"Tájékoztatni szeretném őket, hogy a törvény mindenkire vonatkozik, és azt mindannyiunknak tiszteletben kell tartanunk" - mondta a tárcavezető, rámutatva: egy vaslui-i polgár az első román állampolgár, akit előzetes letartóztatásba helyeztek, mert nem volt hajlandó megállni a rendőrségi szűrőnél.

A ţăndărei-i helyzetről elmondta: a Ialomiţa megyében regisztrált 48 fertőzött személyből 32, azaz több mint 60 százalék ţăndărei-i, a halottak esetében pedig még aggasztóbb az arány, nyolcból hét származik erről a településről.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?