Szociális védelmi intézkedéseket tartalmazó tervezetet fogadott el a szenátus

Első házként elfogadott keddi ülésén a szenátus egy a Szociáldemokrata Párt (PSD) által javasolt törvénytervezetet, amely szociális védelmi intézkedéseket ír elő a koronavírus-járvány idejére.

A tervezet a 2003/53-as munkatörvénykönyvet módosítja. A javaslatot 91 szenátor támogatta, 27 ellene szavazott és 12-en tartózkodtak. A törvénymódosításban szereplő intézkedések a koronavírus-járvány által leginkább sújtott rétegen segítenének: azokon, akik elveszítették munkahelyüket, vagy fennáll annak veszélye, hogy munka nélkül maradnak.

A javaslat értelmében azoknak, akiknek szükségállapot miatt ideiglenesen megszűnik a munkaviszonyuk vagy szünetel a munkahelyi tevékenységük, az állami társadalombiztosítási alapból biztosítják az alapfizetésük 75 százalékának megfelelő összeget a szükségállapot vagy ostromállapot teljes ideje alatt. A javaslat a munkanélküliekre is vonatkozik, akik segélyt kapnak. Az ő esetükben három hónappal hosszabbítják meg a segély folyósításának időtartamát.

A kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem szavazta meg a tervezetet, arra hivatkozva, hogy ezek az intézkedések veszélybe sodorják a társadalombiztosítási büdzsét. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) ugyancsak erre hivatkozta szintén bejelentette, hogy tartózkodni fog a szavazáskor.

A tervezet azt is magában foglalja, hogy 2020-ban, az egyéni munkaszerződés szükségállapot miatti felfüggesztésének vagy a tevékenység ideiglenes szüneteltetésének ideje alatt, amíg az alkalmazott a bér 75 százalékának megfelelő pótlékot kapja, maximum 90 napig mentesül a társadalombiztosítási járulékok fizetése alól.

A szenátus első fórumként szavazott, a végső döntés a képviselőházé.

A kényszerszabadságra küldött alkalmazottak állami támogatásáról a kormány is rendeletet dolgozott ki, az igénylések szerdától nyújthatók be.

A romániai koronavírus-helyzettel kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?