Az USR 25 százalékkal csökkentené a törvényhozók juttatását

Törvényjavaslatot nyújtott be csütörtökön Tudor Benga képviselő a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nevében, amelynek értelmében 25 százalékkal csökkentenék a törvényhozók juttatását a szükségállapot idejére és az azt követő 6 hónapos időszakra.

A kezdeményezők szerint a szükségállapot idején és a következő fél évben is közös erőfeszítésre lesz szükség ahhoz, hogy talpra álljon a gazdaság. A parlamenti képviselők és szenátorok juttatásának 25 százalékát a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak az enyhítésére használnák fel a kezdeményezők szerint.

Az USR közleményében azt írja, a parlamentnek szolidaritást kell vállalnia az állampolgárokkal, akik ezekben az időkben aggódnak saját és szeretteik egészségéért, de azért is, hogy esetleg elveszítik munkahelyüket, vagy csökkenni fognak bevételeik. A kormány létrehozott ugyan egy válságkezelési alapot a kis- és középvállalkozások, az ipar megsegítésére és az állampolgárok szociális védelmének biztosítására, de a világjárvány gazdaságra mért csapása egyelőre kiszámíthatatlan mértékű. Az egészségügyi szektor kiadásai ugyanakkor a közeljövőben ugrásszerűen meg fognak nőni – érvelt Benga.

 

Az USR szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) azt nyilatkozta ugyan, hogy minden törvényhozója a járvány elleni küzdelemre fogja adományozni illetményének 50 százalékát, de „ezt nem lehet leellenőrizni”. Törvénybe kell foglalni mindazokat a lépéseket, amelyek a járvány leküzdését és a gazdaság helyreállítását szolgálják – tette hozzá az USR képviselője.

A romániai koronavírus-járvánnyal foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: Tudor Benga parlamenti képviselő | Forrás: Facebook)

Kapcsolódók

Kimaradt?