banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Rendkívüli helyzetekben távrendszerben is tarthat üléseket a szenátus

Online plenáris ülés keretében módosította házszabályát a szenátus, s e szerint rendkívüli helyzetekben elektronikus kommunikációs eszközök révén is lebonyolíthatók a felsőház házbizottsági, szakbizottsági és plenáris ülései, valamint a frakcióvezetői ülések is.

A telefonon szavazó szenátorok közül 103-an (a PSD, az USR, az RMDSZ, az ALDE és a PMP törvényhozói) támogatták a javaslatot. Egy szenátor tartózkodott, a PNL-frakció 25 tagja pedig nem szavazott, arra hivatkozva, hogy ezzel megsértenék a jelenleg hatályos házszabályt.

A módosítás értelmében rendkívüli helyzetekben (például járvány, természeti katasztrófa, földrengés, terrorcselekmények vagy más olyan események, amelyek ellehetetlenítik a törvényhozók személyes jelenlétét a parlament épületében), a képviselőház házbizottsági, szakbizottsági és plenáris ülései, valamint a frakcióvezetői ülések is megtarthatók távrendszerben, elektronikus kommunikációs eszközök segítségével.

Az online üléseket indokoló rendkívüli állapot meglétét szintén a házbizottság fogja megállapítani, miután konzultált erről a frakcióvezetőkkel. A rendkívüli állapotban, távrendszerben tartott üléseken az ülésvezető által felolvasott törvényjavaslathoz minden frakcióból egy szenátor kérhet szót, és beszéde nem tarthat többet két percnél, a független szenátoroké pedig egy percnél.

Csütörtökön Titus Corlăţean ügyvivő házelnök és két titkár volt az ülésteremben, a többi törvényhozó távrendszerben kapcsolódott be a tanácskozásba és telefonon szavazott.

A romániai koronavírus-helyzettel kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?