Hivatalos: lemondott Victor Costache egészségügyi miniszter


-A A+FRISSÍTVE - Lemondott tisztségéből Victor Costache egészségügyi miniszter. Ludovic Orban kormányfő szerdán közölte, hogy elfogadta és továbbította az államfőnek a tárcavezető lemondását. A miniszterelnök bejelentette, hogy ideiglenesen Nelu Tătaru államtitkár veszi át az egészségügyi minisztérium vezetését.

Ludovic Orban elmondta, csaknem öt hónapon át dolgozott Costachéval, számos fontos döntést hoztak meg együtt. „Sajnálom a lemondását, ugyanakkor azonban megértem azt, köszönöm neki az eddigi jó együttműködést” - fogalmazott. A kormányfő nyilatkozatából az is kiderült, hogy Nelu Tătarut javasolja az egészségügyi miniszteri tisztségbe Klaus Johannis államfőnek.

Costache előző nap még Bukarest teljes lakosságának tesztelésére vonatkozó terveiről nyilatkozott a sajtónak. Elmondta: a dél-koreaihoz hasonló "innovatív" pilótaprogram keretében házról házra járva fognak mindenkit tesztelni a fővárosban, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy jövő hét elejéig az ehhez szükséges legalább kétmillió, később pedig a tömeges tesztelés folytatására is elegendő mintegy ötmillió teszt érkezik az országba.

A bejelentés indulatos közvitát váltott ki a médiában: több megszólaltatott szakember szerint sürgősebb lenne az első vonalban harcoló egészségügyi személyzet védelme, hiszen Romániában szerdáig már több mint száz egészségügyi dolgozónál mutatták ki a koronavírust, és számos kórházi részleget kényszerültek karantén alá helyezni. A kórházi fertőzések jelentős része annak tulajdonítható, hogy egy-egy, más okokból beutalt betegről napokkal később derült ki, hogy koronavírussal is fertőzött.

Costachénak egyebek között azt rótták fel, hogy nem szervezte meg idejében a - nem járványkórházban dolgozó - orvosok ellátását megfelelő védőfelszerelésekkel. Egyebek mellett ennek tulajdonítják, hogy a "Románia Lombardiájának" nevezett Suceaván a több mint 1300 alkalmazottat foglalkoztató megyei kórházban alakult ki az ország legnagyobb fertőző góca. A Kínából kiindult Covid-19-ben csütörtök reggelig elhunyt 17 áldozat közül 7 innen került ki, a vírus romániai megjelenése óta eltelt egy hónapban megfertőződött mintegy ezer ember közül 200 is a suceavai megyei kórház alkalmazottja vagy páciense volt.

A romániai koronavírus-helyzettel foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.
HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X