FRISSÍTVE - Tizenöt év börtön is járhat betegségek leküzdésének akadályoztatásáért

Tizenöt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható az, aki a fertőző betegségek leküzdése meghiúsításának bűncselekményét követi el, és ezzel egy vagy több ember halálát okozza. Ezt írja elő az a sürgősségi kormányrendelet, amely a büntető törvénykönyvet módosítja az igazságügyi minisztérium javaslatára. 

A kormány által elfogadott tervezet értelmében módosul a Btk. hamis nyilatkozattételre vonatkozó, 326-os cikkelye is. A módosítás egytől öt évig terjedő börtönbüntetést vagy pénzbírságot ír elő olyan esetre, ha valaki hamisan nyilatkozik annak érdekében, hogy eltitkolja valamely járványos betegséggel való megfertőződés kockázatát.

Módosul a Btk. betegségek leküzdésének meghiúsítására vonatkozó 352-es cikkelye is, olyan értelemben, hogy 15 évnyi börtönbüntetésre nő a kiróható büntetés mértéke, amennyiben valaki elmulasztja a betegségek megelőzésére és leküzdésére vonatkozó intézkedések betartását, és ennek következtében meghal egy vagy több ember.

Büntetőjogi besorolás alá kerül a karanténra vagy kórházi beutalásra vonatkozó hatósági rendelkezés figyelmen kívül hagyása, függetlenül attól, hogy vannak-e vagy nincsenek következményei. Ez a bűncselekmény 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel vagy bírsággal büntetendő.

Egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztésre súlyosbítják a büntetést olyan esetben, ha valaki figyelmen kívül hagyja a karanténra vagy kórházi beutalásra vonatkozó hatósági intézkedést, és ezzel továbbadja a betegséget másoknak. Újabb bűncselekményt is bevezettek a Btk-ba: eszerint büntetőjogi besorolás alá esik és 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy bírsággal büntetendő, ha valaki visszatart olyan információkat, amelyek a fertőzött vagy fertőzöttgyanús személyek kellő időben történő azonosítását és elkülönítését teszik lehetővé

A romániai koronavírus-járvánnyal foglalkozó hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Nyitókép: Illusztráció | Fotó: G4Media)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?