Vannak még bizonytalanságok az udvarhelyszéki RMDSZ-es jelöltállítások körül

A gyergyói és a csíki területekhez hasonlóan több udvarhelyszéki településen szerveznek előválasztást a helyhatósági választásokat megelőzően márciusban. Székelyudvarhelyen Derzsi László lesz az RMDSZ polgármester-jelöltje, néhány településen még teljes a bizonytalanság.

Székelyudvarhelyen, Hargita-megye legnagyobb térségének központjában Derzsi László polgámesteri jelöltségét hagyta jóvá az RMDSZ vezetése – mondta el a Maszol érdeklődésére Biró Barna Botond, a szövetség udvarhelyszéki szervezetének elnöke. A székelyföldi városban az RMDSZ-es tanácsos-jelöltek rangsorát a jövő hét folyamán fogják véglegesíteni.

Előválasztásokat tartanak Galambfalva községben március 7-én, ahol a polgármesteri tisztségre egy jelöltje van az RMDSZ-nek az eddigi községvezető, Gyerkó Levente személyében, a tanácsosok sorrendjének meghatározását a lakosság szavazataira bízzák a jelentkezők magas száma miatt – tájékoztatott a területi elnök. Hasonló a helyzet Máréfalván, ahol Kovács Imre első mandátumát töltötte a szövetség vezetőségének megelégedésére, a székely-kapuiról híres településen szintén a tanácsos-jelöl listáról szavaznak a helyiek március első szombatján.

Bögözön két polgármester közül kell választaniuk a szavazóknak március 8-án: Farkas Mózes jelenlegi polgármester és Ülkei Zoltán, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal városrendészeti osztályának vezetője méreti meg magát – mondta Bíró Barna Botond.

Ahol biztosan változás lesz

Vannak olyan települések, ahol biztosan változik a polgármester személye – tudtuk meg a politikustól. Ilyen Oklánd község, ahol az eddigi elöljáró, Cseke Miklós nem vállal újabb mandátumot, helyette Godra Lehel, jelenlegi alpolgármester lesz a szövetség jelöltje.  Hasonló a helyzet Parajdon, ahol a jelenlegi községvezető, Bokor Sándor nem kívánja polgármesterként folytatni, utódjául Nyágrus László, jelenlegi alpolgármestert jelöli az RMDSZ. Siménfalva községben nem indul Péter Zoltán a polgármesteri tisztségért, ezért Nagy János tette le az RMDSZ színeiben a jelentkezési dokumentációt.

Két további községben úgy juthat polgármesteri székhez a szövetség, hogy a hivatalban lévő, korábban függetlenként induló községvezetők ezúttal RMDSZ színekben jelöltetik magukat: Homoródalmáson Tikosi László, Mihály Dénes Lövétén lépnek ki korábbi pártfüggetlen státusukból.

Vannak még bizonytalanságok

Néhány településen még nem véglegesek a polgármesteri és tanácsosi jelölések. Újszékelyen hetek óta zajlanak az egyeztetések. Jelen pillanatban három lehetséges polgármester-jelölt van Udvarhelyszék legnyugatibb falujának. „Amennyiben egyezségre jutnak, akkor nem szervezünk előválasztást, ha pedig nem születik konszenzus, akkor megtesszük ezt a lépést. Ez esetben kérni fogjuk az RMDSZ vezetőségének hozzájárulását, hogy kapjunk időt a választás megszervezésére március 20-áig, hiszen nagyon rövid az idő a jövő hétvégéig, ha előválasztást tartunk Újszékelyen” – fejtette ki Bíró Barna Botond.

Szintén nem született még döntés Szentegyházán és Kápolnásfaluban a jelöltek személyéről. „Adtunk időt a tárgyalásokra, a jelölt-állításokra. Az biztos, hogy az RMDSZ saját jelöltet fog indítani ezekben a községekben is” – mondta az elnök.

Bizonytalan a helyzet Etéden is, ahol 2018-ban Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) vizsgálata nyomán összeférhetetlenség miatt megszűnt Szőcs László polgármesteri mandátuma. A korábbi községvezető fellebbezett a megbízatását megszüntető  prefektusi határozat ellen és újra jelöltetné magát polgármesternek, ügyében március 2-án lesz ítélethirdetés. „Megvárjuk a bírósági döntést és ha az kedvező lesz, támogatjuk Szőcs László jelöltségét, ellenkező esetben természetesen más személyt kell találnunk, hiszen ha érvényben marad a közügyektől való eltiltása, nem láthatja el a polgármesteri teendőket” – foglalta össze Bíró Barna Botond.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?