Előválasztásokat tartanak több csíki településen

Közvetlen előválasztásokat tartanak az önkormányzati tisztségekre több csíki településen márciusban. Többségében állóurnás választás lesz, két településen pedig mozgóurnás módszerrel döntik el, ki legyen az RMDSZ jelöltje.

Összesen kilenc csíkszéki településen rendeznek előválasztást, amelyen a szavazópolgárok dönthetik el, ki legyen az RMDSZ polgármester- vagy tanácsos-jelöltje az idei helyhatósági választáson – áll a Csíki Területi RMDSZ lapunkhoz eljuttatott közleményében. Elsőként március elsején, vasárnap Csíkszentimrén szervezik meg a voksolást, mozgóurnával, amelyen a jelenlegi polgármester jelöltségét erősíthetik meg szavazataikkal az emberek, valamint rangsorolhatják a helyitanácsos-jelölteket. A szabályzat szerint reggel 9-kor indulnak az urnával, a községet hat körzetre osztották, két szavazólap lesz, az egyik a polgármester-jelölti, a másik a tanácsos-jelölti, utóbbin maximum kilenc személyt lehet bejelölni.

Előválasztási dömping március második hétvégéjén

A többi településen a következő hétvégén rendezik meg az előválasztást. Mint arról korábban beszámoltunk: Csíkszeredában március 7-én, szombaton 9–19 óra között állóurnás voksolás lesz. Tíz körzetben két polgármesterjelölt közül választhatnak a megyeszékhely lakói, valamint rangsorolhatják a városi tanácsosi tisztségre pályázó személyeket, tehát összesen két szavazólapot kapnak a kezükbe a választók – részletezi a tájékoztató.

Tusnád és Csíkszentlélek községben szintén március 7-én tartják az előválasztást, mindkét településen állóurnást. Tusnádon 8–16 óra között három polgármesterjelölt közül választhatnak, valamint rangsorolhatják a tanácsos-jelölteket a három körzetben: a nagytusnádi polgármesteri hivatalban, valamint az újtusnádi és a verebesi kultúrotthonban. Szentléleken 8–19 óra között három polgármesterjelöltre lehet szavazni, valamint rangsorolni a tanácsos-jelölteket a fitódi óvoda volt épületében (maximum kettőt), a szentléleki polgármesteri hivatal gyűléstermében (egyet) vagy a csíkmindszenti közbirtokossági székhelyen (maximum négyet).

Csíkszentsimonban, Szépvízen, Csíkrákoson és Balánbányán március 8-án tartanak állóurnás választást, és mindegyik településen a tanácsosokat rangsorolhatják. Szentsimonban két körzetben voksolhatnak, a szentsimoni és a csatószegi kultúrotthonban 9–17 óra között. Szentsimonban legtöbb hat, Csatószegen maximum három személyre lehet szavazni.

Szépvízen a szépvízi polgármesteri hivatalban (maximum hat személyre lehet szavazni), illetve a szentmiklósi kicsi iskolában (négy aspiránsra,) vagy a borzsovai iskolában (két jelöltre) lehet szavazni, 8 és 19 óra között.

Rákoson 9–17 óra között határozhatják meg, hogy az RMDSZ tanácsos-jelöltjei milyen sorrendben szerepeljenek majd a helyhatósági választási szavazólapon: a göröcsfalvi óvodában (legfeljebb négy személyt jelölhetnek be), illetve a rákosi kultúrotthonban (maximum hetet).

Balánbányán 9–17 óra között a helyi RMDSZ-székházban várják az urnához a lakosságot, itt ahhoz, hogy érvényes legyen a szavazólap, kötelezően négy személyre kell voksolni.

Csíkszentmihályon mozgóurnás választáson rangsorolják a tanácsos-jelölteket március 8-án reggel 9 órától. A településenként három körzetben minimum két jelöltre lehet szavazni, Szentmihályon maximum háromra, Ajnádon maximum kettőre, Vacsárcsiban pedig legtöbb három jelöltre.

Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke a közlemény zárásaként arra biztatja a lakosságot, hogy éljenek szavazati jogukkal és vegyenek részt az előválasztásokon.

Kapcsolódók

Kimaradt?