Kormányalakítás: az ALDE és a Pro Románia szerint Florin Cîțu jelölése elmélyíti a válságot

A Pro Románia párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) szerint elmélyíti a belpolitikai válságot az, hogy Klaus Johannis államfő szerdán Florin Cîțu jelenlegi ügyvivő pénzügyminisztert jelölte miniszterelnöknek.

Az elnök azt követően döntött erről, hogy a parlament nem szavazott bizalmat a házszabályban megszabott 15 nap alatt Ludovic Orban korábbi kormányfőjelölt, ügyvivő miniszterelnök régi-új kormányának, aki emiatt kedden visszaadta kormányalakítási megbízását.

Călin Popescu Tăriceanu szenátor, az ALDE elnöke szerint Florin Cîţu megbízása a kormányalakítással „elmélyíti a válságot”, mert a PNL képtelen parlamenti többséget alakítani maga köré. „Ez nagyon hátrányos következményekkel jár az ország számára, különösen hogy szembesülnünk kell a koronavírus-járvánnyal és az aszállyal, aminek a következményei már érezhetők az ország egy részén. Arra számítottam, hogy az elnök figyelembe veszi, hogy egyetlen megoldás van, nevezetesen egy független miniszterelnök kijelölése, aki a parlamenti választásokig vezeti az országot. Úgy tűnik, az államfő és a PNL számára a legfontosabb cél az előre hozott választások kiírása, nem pedig az, hogy véget vessenek a válságnak" – hangoztatta Tăriceanu.

A Pro Románia párt törvényhozói nem fogják megszavazni a Florin Cîţu vezette kormány beiktatását – jelentette ki határozottan Victor Ponta pártelnök. Emlékeztetett, hogy a Pro Románia az Orban-kormányt sem szavazta meg novemberben, és akkori döntésük okai nem változtak azóta.

„A PNL-nek jelen pillanatban nincs legitimitása, nincs csapata, nincs kormányprogramja, nincs megfelelő parlamenti támogatása ahhoz, hogy jól kormányozzon" – fogalmazott Szerinte szakértői kormányra lenne szükség, amely az ország és nem a PNL problémáinak megoldásával foglalkozik.

Victor Ponta úgy vélte, az előre hozott választások kiírása most azon múlik, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) részt vesz-e a kormány beiktatásáról döntő parlamenti ülésen. A pártelnök szerint az lenne a legrosszabb variáns az ország számára, ha a jelenlegi politikai válság elhúzódna a rendes időben sorra kerülő parlamenti választásokig. „Ebben az esetben decemberig csődbe menne az ország, mert a koronavírus-járványnak már vannak és még lesznek súlyos gazdasági és társadalmi hatásai a felkészült országokra nézve is. Románia sajnos nem egy felkészült ország, és szenvedni fogunk, mint 2010-ben" – mondta Ponta.

Ludovic Orban ügyvivő kormányfő, a PNL elnöke kijelentette, hogy támogatják az államfő döntését, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig jelezte, hogy kész részt is vállalni a kormányban. Az ellenzékben lévő, de a parlamenti mandátumok többségével rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke, Marcel Ciolacu „rossz tréfának” nevezte Cîțu jeleölését kormányfőnek, és szerinte ez arra utal, hogy Johannis és a PNL még mindig nem tett le az előre hozott választások kiprovokálásáról.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt nyilatkozta, hogy a kormánynévsor és -program ismeretében döntenek majd arról, hogy támogatják-e vagy sem az új kabinet beiktatását.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?