Az RMDSZ a kormánynévsor és a program ismeretében dönti el, hogy megszavazza-e a Cîțu-kabinetet


-A A+

Az RMDSZ azt követően dönti el, hogy megszavazza-e a Cîţu-kabinet beiktatását, hogy megismeri a miniszterjelöltek névsorát és a kormányprogramot – nyilatkozta szerda este Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

Kelemen találgatásoknak nevezte azokat a forgatókönyveket, amelyek szerint, ha a törvényhozók nem szavaznak bizalmat a Cîţu-kabinetnek, feloszlatják a parlamentet, hiszen az Orban-kormányt nem utasították el kétszer, amint azt az alkotmány előírja az előre hozott választások esetén.

„Most nem a második kormányalakítási kísérletnél tartunk, amint azt az alkotmány előírja, mivel a második Orban-kabinetről nem szavazott a parlament, nem utasította el. Tehát rosszul számolnak azok, akik előre hozott választásról beszélnek, amennyiben Cîţu nem kap elég szavazatot” – mondta Kelemen.

Hozzátette: „türelmetlenül, de izgalmak nélkül” várják a kormánynévsort és a kormányprogramot, és csak ezután döntenek arról, hogy támogatják-e a kormány beiktatását vagy sem.

Klaus Johannis államfő Florin Cîţu jelenlegi ügyvivő pénzügyminisztert bízta meg kormányalakítással, miután szerdán egyeztetéseket folytatott a Cotroceni-palotában a parlamenti pártok képviselőivel.
EZT OLVASTA MÁR?

X