Felkéri az ombudsmant a PSD, hogy óvja meg a választásitörvény-módosítást

A Szociáldemokrata Párt (PSD) felkéri a Nép Ügyvédjét, hogy támadja meg az alkotmánybíróságon az előre hozott választásokról szóló sürgősségi kormányrendeletet – jelentette be kedden Alfred Simonis, a PSD képviselőházi frakcióvezetője.

„Legyen nagyon világos: hogyha ez a rendelet életbe lép, akkor gyakorlatilag egy Temes megyei állampolgár, aki Vaslui megyében vakációzik, szavazhat akár a Vaslui megyei parlamenti képviselőkre is. Nekem ez nem tűnik természetesnek” – nyilatkozta Simonis, amikor a választási törvényt módosító kormányrendeletről kérdezték.

Azt mondta: a PSD fel van készülve az előre hozott választásokra, de nem tartja helyesnek azt, hogy erre alig négy hónappal a rendes választások előtt kerüljön sor.

Kedden Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is kilátásba helyezte, hogy az ombudsmanhoz fordul, hogy az támadja meg az alkotmánybíróságon a szóban forgó sürgősségi rendelete, ha Ludovic Orban kormánya nem vonja vissza azt. Kelemen szerint az intézkedés a választási rendszer burkolt módosítása, amit elfogadhatatlannak nevezett.

(Nyitókép: Alfred Simonis a parlamentben | Forrás: Alfred Simonis Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?