Megbukott az Orban-kormány, nem lesz kétfordulós polgármester-választás (percről percre)

Megszavazta szerdán a parlament a bizalmatlansági indítványt, így az Orban-kabinet mindössze három hónapig tartó mandátum után megbukott. Nem lép hatályba a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséről szóló törvénymódosítás sem, amit a kormány felelősségvállalással akart elfogadtatni. Már csak az a kérdés, lesz-e a továbbiakban parlamenti többség az előre hozott választások kiírásához is. A bizalmatlansági indítvány vitájáról itt írtunk részletesen. Cikkünk folyamatosan frissül

20:49

Ebben a sorrendben várja Johannis a pártokat a kormányalakítási tárgyalásokra

Az Államelnöki Hivatal közleménye értelmében csütörtökön 12 órától a Nemzeti Liberális Párt (PNL), 12.45-től a Szociáldemokrata Párt (PSD), 13.30-tól a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), 14.15-től pedig az RMDSZ küldöttségével tárgyal Klaus Iohannis. 15 órától a Népi Mozgalom Párt (PMP), 15.45-től a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), 16.30-tól a Pro Európa csoport, 17.15-től pedig a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójának képviselőit várja az elnök a Cotroceni-palotába. (Agerpres)

20:04

Klaus Johannis megerősítette: előre hozott választásokat akar

Klaus Johannis szerint mielőbb lehetőséget kell teremteni arra, hogy a polgárok a reformok mellett elkötelezett új parlamentet válasszanak. Az államfő szerda este bejelentette: csütörtökön egyeztetni fog a parlamenti pártokkal egy új kormány megalakításáról. Úgy értékelte: a románok a tavalyi európai  parlamenti- és elnökválasztás alakalmával egyértelművé tették, hogy "elegük van a PSD-ből", ezért az év végén esedékes parlamenti választások előre hozását javasolja a pártoknak. Ha ezzel nem értenek egyet, ismét a Nemzeti Liberális Pártra (PNL) fogja bízni a kormány megalakítását - szögezte le az államfő.

19:30

A PSD és a Pro Románia kormányfőjelöltje Remus Pricopie

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke közölte: a Pro Románia által is támogatott Remus Pricopie lesz a két formáció közös miniszterelnök-jelöltje. "Beszéltem Victor Pontával, és abban egyeztünk meg, hogy együtt, közös jelöltet javasolunk a Cotroceni-palotában tervezett konzultáción. Ez a személy Remus Pricopie" - nyilatkozta szerdán a parlamentben Ciolacu. (Agerpes)

19:20

Dan Barna: nem szavazunk meg semmiféle kormányt

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem szavaz meg semmiféle kormányt, hogy előre hozott választásokat lehessen kiírni - közölte szerdán Dan Barna pártelnök. Hozzátette: az USR nem nevesít saját kormányfőjelöltet, de emlékeztetett: az államfő többször kijelentette, hogy nem nevez ki miniszterelnök-jelöltet a Szociáldemokrata Párt (PSD) soraiból.Barna bírálta a Pro Romániát, mert megszavazta a bizalmatlansági indítványt. (Agerpres)

19:15

Kelemen Hunor: a kormány „lenullázta” az előrehozott választások melletti érveket

A szerdai bizalmi szavazáson megbuktatott kormány „lenullázta” a parlamenti választások előre hozása mellett szóló érveket azáltal, hogy előző este 25 sürgősségi rendeletet fogadott el – jelentette ki a magyar közmédiának nyilatkozva Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

Szerinte Ludovic Orban kormánya visszaélt a rendkívüli helyzetekre kitalált jogalkotási lehetőséggel, erről pedig – az ombudsman óvása alapján – az alkotmánybíróságnak is véleményt kell mondania. „Nem lenne jó úgy nekiszaladni az előrehozott választásoknak, hogy a kedden elfogadott sürgősségi rendeletek életben vannak" – szögezte le Kelemen Hunor.

18:11

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a szavazás eredménye

A Hivatalos Közlönyben is megjelent, hogy a parlament elfogadta Az Orban/PNL-kormány – a román demokrácia privatizálása címet viselő bizalmatlansági indítványt.

17:23

Johannis később reagál a kormánybuktatásra

Klaus Johannis államfő 18.30 órakor sajtónyilatkozatban reagál a kormánybuktatásra. Az elnök korábban azt mondta, hogy ha meg is szavazzák a bizalmatlansági indítvány, ismét Ludovic Orban kéri fel kormányalakításra. A jelölt nevesítése előtt konzultálni fog a parlamenti pártokkal. A kormány bukása megnyitotta az utat az előre hozott parlamenti választásokhoz, de ahhoz az kell, hogy előbb 60 napon belül két kormányalakítási kísérletet elutasítson a parlament, mert csak akkor oszlatható fel a törvényhozás.

16:54

Orban: emelt fővel távozik a kormány

A következő kormányalakítási kísérletig a Ludovic Orban vezette kabinet ügyvivő kormányként maradt hivatalban. „Visszaadtuk Románia hitelét a nemzetközi intézmények előtt, és visszanyertük a külföldi befektetők bizalmát. A költségvetés-kiegészítés megmentette a múlt évi büdzsét, kifizettük a PSD-kormány adósságait, eltöröltük az üzemanyagok pótlólagos jövedéki adóját” – sorolta többek között a három hónapig kormányzó miniszterelnök.

16:48

Ciolacu: a Pro Romániával is egyeztetünk a kormányalakításról

Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke és a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke azt nyilatkozta a sajtónak, hogy tárgyalni fog Victor Pontával, a Pro Románia párt elnökével, hogy közösen javasoljanak miniszterelnök-jelöltet Klaus Johannis államfőnek. (Digi24)

16:42

A kormány ellen 261 honatya szavazott

A parlament szerdai ülésén 261-en támogatták a bizalmatlansági indítványt, a kormány megbuktatásához 233 szavazat is elegendő lett volna. A PSD és az RMDSZ ily módon megakadályozta a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, amelyet a parlamenti vitát mellőzve, úgynevezett kormányzati felelősségvállalással terjesztett a parlament elé. Az államfő hamarosan konzultál a pártokkal az új kormány megalakításáról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?