Az Orban-kormányról szavaz a parlament: megnyílhat az út az előre hozott választásokhoz (percről percre)


-A A+

 

Elkezdődött szerdán a parlamentben a bizalmatlansági indítvány vitája, amit azért terjesztett be a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ, hogy megakadályozza a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, amelyet az Orban-kabinet kormányzati felelősségvállalással akart elfogadtatni. Mivel az indítványt a Pro Románia párt politikusainak egy része is megszavazza, a kormány bukása körvonalazódik. Ezzel megnyílik út az előre hozott választások kiírásához. Cikkünk folyamatosan frissül.

15:43
Megbukott az Orban-kormány

A PSD által benyújtott bizalmatlansági indítvány a szükséges 233 helyett 261 támogató szavazatot kapott, ami azt jelenti, hogy megbukott a Ludovic Orban-vezette kormány – jelentette be Marcel Ciolacu házelnök.

15:31
Befejeződött a szavazás

Befejeződött a szavazás, a két ház közös bizottságának a tagjai összeülnek a szavazatok megszámlálására és azok hitelesítésére.

15:14
A képviselők már szavaztak

Elsőként a jelenlévő parlamenti képviselők adták le szavazataikat, közülük is voltak néhányan, akik nem éltek a jogukkal. Most következnek a szenátorok.

14:43
Hamarosan kezdődik a szavazás

Perceken belül kezdődik a szavazás a bizalmatlansági indítványról. A törvényhozók egy-egy fekete és fehér golyót kapnak, amelyet két, hasonló színű urnába kell helyezni. Ha a golyók a megfelelő színű urnákba kerülnek, az igen szavazatot jelentet, ha ellentétes színűbe, az a nem szavazattal ér fel. Aki mindkét golyót a fekete urnába teszi, az tartózkodik – ismertette a szabályokat Marcel Ciolacu házelnök.

14:40
A PMP nem vesz részt a szavazáson

A Népi Mozgalom Pártja (PMP) képviselői nem vesznek részt egy „gyalázatos” szavazáson, amely „instabillá teszi az országot” – jelentette ki a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ által benyújtott bizalmatlansági indítvány szerdai vitáján Marius Paşcan, a PMP képviselőházi frakcióvezetője. Paşcan szerint „a románoknak tudniuk kell”, hogy a kormány bukása további adósságokat, magasabb kamatokat és politikai instabilitást jelent, ezért a PMP frakciója egyöntetű vokssal úgy döntött, hogy a párt nem vesz részt a szavazáson. Emlékeztetett: a PMP még 2016-ban benyújtott egy törvénytervezetet, amelynek értelmében a polgármestereket két fordulóban választanák meg, amit több mint egymillió ember támogatott aláírásával, szerinte ez „a polgárok többségét” jelenti. (Agerpres)

14:24
Ciolacu: a PNL csődbe viszi az országot

Marcel Ciolacu (PSD), a képviselőház elnöke felszólalásában azt mondta, hogy a PNL-kormány három hónap alatt 40 milliárd lejnyi kölcsönt vett fel, amivel csődbe viszi az országot. „Hol van a pénz, Florin Cîțu?” – fordult a pénzügyminiszterhez.

13:47

Tudatosan megszegi az alkotmányt a kormány a kétfordulós polgármester-választás bevezetésével – fejtette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a PSD által benyújtott bizalmatlansági indítvány szerdai vitáján, a parlament két házának együttes ülésén. „Az RMDSZ nem ért egyet sem a felelősségvállalás módjával, sem a tartalmával, ezért az alkotmányos lehetőséggel élve meg fogja szavazni a bizalmatlansági indítványt. A törvények, az alkotmány és a jóérzés is ezt kívánja. Az egyfordulós ugyanolyan demokratikus mint a kétfordulós” – mondta.

13:18
Ponta Orbannak: a lábamat műtettem, nem elvonókúrán voltam

Ludovic Orban a magánkórházakban végzett kezelések állami megtérítése miatt háborgó Victor Pontának címezve at mondta, hogy Ponta is egy külföldi magánkórházban kezeltette magát. Ponta erre úgy reagált, hogy ő „a lábát műtette meg,  s nem elvonókúrán volt”. Ponta hozzátette: megszavazza a bizalmatlansági indítványt.

13:16
Ponta: már nem a kétfordulós polgármester-választás a tét

Victor Ponta, a Pro Románia párt elnöke szerint már nem a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséről folyik a vita, hanem a jogállamiságról.

13:11
Kelemen Hunornak is üzent Barna

Dan Barna Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek üzenve azt mondta, hogy a PSD hamarosan kétnyelvű lesz, s feltette a kérdést, meddig szolgálja még az RMDSZ a szociáldemokratákat?

13:08
Barna: a PSD-nek nincs erkölcsi alapja a demokráciáról beszélni

Dan Barna, az USR elnöke felszólalásában többek azt mondta, hogy a PSD-nek nincs erkölcsi alapja a demokráciáról beszélni, miután volt elnöke, Liviu Dragnea börtönben ül, és vezetése alatt a a PSD a jogállamiságot próbálta aláásni.

13:06
Dobre: a PSD fél

Paul Victor Dobre szerint a PSD fél a választástól és attól, hogy „ötven évig nem lesz főpolgármestere Bukarestben”. A PNL-s honatya figyelmeztette az ellenzéket, hogy ha megszavazzák a bizalmatlansági indítványt, megnyílik az út az előrehozott választások felé, amelyen a PSD „az elmúlt 30 évben soha nem látott vereséget fog szenvedni”.

13:03
Dobre: szégyellem magam az elhangzottakért

Paul Victor Dobre (PNL) reagálásában azt mondta, szégyelli magát a PSD magatartásáért és a képviselői szájából a parlamentben elhangzottakért. Emlékeztetett arra, hogy több mint 8 évvel ezelőtt a PSD-s Titus Corlățean is az egyfordulós polgármester-választás bevezetése ellen szavazott.

12:57
Bodog: attól tartottam, Orban rosszul lesz

A parlamenti pártok álláspontjának ismertetése következik, a PSD részéről Florian Bodog állt mikrofonhoz és azt mondta, attól tartott, hogy okafogyottá válik az ülés, mert „féltem, hogy Ludovic Orban rosszul lesz beszéd közben”.

12:56
Állva tapsolnak a miniszterek

A kormány tagjai állva tapsolták meg Ludovic Orban miniszterelnök felszólalását.
EZT OLVASTA MÁR?

X