Hogy jött ki a miniszterelnök havi 3000 lejből? Párttársa szerint „vagy húsz éve vegetáriánus”

Egyszerű magyarázatot adott Răzvan Prișcă nemzeti liberális párti (PNL-s) parlamenti képviselő arra az újságírói kérdésre, amelyik azt firtatta, hogy szerinte miként tudott megélni Ludovic Orban párt- és miniszterelnök és családja olyan körülmények között, hogy hivatalosan havi nettó 3000 lejnél alig többet keresett tavaly. „Vagy húsz éve vegetáriánus” – mondta.

Miként arról beszámoltunk, a kormányfő nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozata szerint Orban a feleségével együtt társtulajdonosa egy dobroești-i (Ilfov megye) háznak, és van egy 2007-ben vásárolt Volkswagen Passat gépkocsija. A vagyonnyilatkozat kitöltése előtti pénzügyi évben összesen 37 ezer lejes jövedelme volt, ami havonta átlagban 3083 lejt jelent. Ludovic Orbannak egyetlen lej megtakarítása nincs bankban, igaz, adósságai sincsenek.

A feleségének nem volt jövedelme tavaly, igaz, két bankszámlán összesen 12 ezer eurónyi megtakarítást tüntetett fel a neje neve mellett a miniszterelnök.

Újságírók azt kérdezték Prișcă-tól, hogy szerinte, hogy élt meg Ludovic Orban ekkora fizetésből, mire a képviselő azt válaszolta, hogy a PNL első embere „nagyon szerény, már-már szigorú életvitelt folytat”, nem költ drága ruhákra és elektronikai cikkekre, okostelefonja sem volt hosszú ideig. Végezetül pedig hozzátette: „Nem tudom pontosan, mióta, de vagy húsz éve vegetáriánus.”

2018-ban a havi nettó átlagkereset – a statisztikai hivatal szerint – alig volt több mint 2700 lej. A jelenlegi miniszterelnök a fizetését a múlt évben „műszaki tanácsadói szolgáltatásokért” kapta többek között attól az ügyvédi irodától, amelyik ellátta a jogi képviseletét a felmentéssel végződött korrupciós perében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?