FRISSÍTVE – Körözést adtak ki Alina Bica volt DIICOT-főügyész ellen


-A A+

FRISSÍTVE: Újabb jogerős ítéletben ismét négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélték bűnpártolásért Alina Bicát, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) volt főügyészét, miután márciusban egy alkotmánybírósági döntés miatt megsemmisítették az ügyében korábban kimondott, szintén négyéves börtönbüntetésről szóló ítéletet. Bica ellen országos körözést adtak ki.

Tavaly Alina Bicának és több más hangzatos korrupciós ügy elítéltjének teremtett jogalapot az alkotmánybíróság a már kimondott jogerős ítéletek megkérdőjelezéséhez, amikor a PSD-ALDE-kormány panaszának helyt adva megállapította, hogy a legfelsőbb bíróság éveken át szabálytalanul működtette öttagú bírói tanácsait.

Bica - más elítéltekhez hasonlóan - az ügyében eljáró öttagú bírói tanács összetétele ellen emelt kifogással elérte, hogy újratárgyalják ügyének fellebbviteli szakaszát, amelynek végén most ugyanazt az ítéletet hozta a legfelsőbb bíróság, mint első alkalommal.

Bica most Spanyolországban bujkálhat

A rendkívüli perújítás azonban lehetőséget teremtett az egykori főügyésznek arra, hogy ismét elmeneküljön a büntetés-végrehajtás elől. Már első alkalommal is Costa Ricán próbált politikai menedékjogot szerezni, a perújítási „mentőöv" pedig akkor érkezett, amikor a román hatóságok kiadatási kérelme alapján Bicát már őrizetbe vették Costa Ricán.

A volt főügyészt - aki ellen több másik büntető eljárás is folyamatban van - akkor szabadon engedték, de nem tért vissza Romániába, úgyhogy továbbra is kétséges: sikerül-e érvényt szerezni az őt elmarasztaló ítéletnek. A román sajtó úgy tudja: Bica most Spanyolországban tartózkodik.

Az októberben menesztett Dăncilă-kormány azzal indokolta a legfelsőbb bíróság elleni alkotmányossági óvásait, hogy az igazságszolgáltatás szerinte titkosszolgálati befolyás alatt áll, visszaéléseket követ el, és a korrupcióellenes harc ürügyén valójában politikai tisztogatást végez. Klaus Johannis államfő szerint viszont a Szociáldemokrata Párt korrupt politikusai - többek között az időközben bebörtönzött volt elnöke, Liviu Dragnea - megmentése érdekében próbálta maga alá gyűrni az igazságszolgáltatást.

Körözést adtak ki ellene

Országos körözést adott ki a rendőrség Alina Bica ellen, miután a legfelsőbb bíróság jogerősen négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélte abban az ügyben, amelyben az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Ovidiu Tender temesvári üzletember bűnpártolásával vádolta. Az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján Alina Bica neve a körözött személyeknél jelenik meg. A volt DIICOT-főügyész a rendrőség szerint jelenleg Costa Ricán tartózkodik.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X