FRISSÍTVE - Sorra felfüggesztik a korrupcióért elítélt politikusok börtönbüntetését

FRISSÍTVE - A semmisségi folyamodvány nyomán több korrupcióért elítélt politikus, intézményvezető és üzletember börtönbüntetését rendelte el a legfelsőbb bíróság.

Az elítéltek arra hivatkozva kérték büntetésük felfüggesztését, hogy a legfelsőbb bíróság bűnvádi perükben ítélkező öttagú testületeinek kijelölésekor törvénysértés történt. Dan Şova volt miniszter és szenátor, Constantin Niţă volt miniszter, Rudel Obreja, a Román Ökölvívó-szövetség volt elnöke és Șerban Pop, az adóhatóság volt elnöke kerül így szabadlábra. Felfüggesztették a Costa Ricába menekült Alina Bica volt DIICOT-főügyész börtönbüntetését is.

Az elítéltek ügyvédjei egy alkotmánybírósági döntésre hivatkozva állították azt, hogy az öttagú bírói testületek kijelölése már 2004-ben törvényt sértett. Az alkotmánybírák november 7-i határozata kimondta: legfelsőbb bíróság vezetősége félreértelmezte az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló 304/2004-es törvényt, mert az öttagú bírói testületek összes tagját sorshúzással kellett volna kijelölni, nemcsak az ötből négyet, ahogy akkor történt.

A legfelsőbb bíróság mindegyik elítélt esetében január 21-én dönt a semmisségi folyamodványukról.

FRISSÍTÉS: A legfelsőbb bíróságon már 2014 óta a törvénynek megfelelően kellett volna felállítani a bírói testületeket - nyilatkozta csütörtökön Tudorel Toader igazságügyi miniszter. "Mondjuk, hogy 2014-ben nem értették meg, de utólag jött az alkotmánybíróság, és megmagyarázta. Ha az alkotmánybíróság döntése és a törvény harmadik módosítása után  is azt mondod, hogy csinálod a saját fejed után, mi vagyunk az elnökök, s a többi tagot kisorsoljuk, akkor kérdezzék meg őket, hogy miért nem tartották be a törvényt, mert a törvényt mindenkinek be kell tartania, még a bíróknak is"  - nyilatkozta  csütörtökön Toader. 

FRISSÍTÉS2: A legfelsőbb bíróság felfüggesztette csütörtökön Elena Udrea börtönbüntetését a Bute-gála-perben, amelyben jogerősen hat év szabadságvesztésre ítélték a volt minisztert. Ugyanakkor a legfelsőbb bíróság szabadlábra helyezte Tudor Breazut, aki három éves börtönbüntetését töltötte ugyancsak a Bute-gála-ügyben. 

Kimaradt?