FRISSÍTVE – Dăncilă: marad a kormánykoalíció

FRISSÍTVE: Marad a PSD–ALDE kormánykoalíció – jelentette be hétfő este a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottságának ülését követően Viorica Dăncilă miniszterelnök. Ultimátumot nem fogadnak el az ALDE részéről, de kormányátalakításon gondolkodnak – tette hozzá.

A PSD elnöke azt mondta: a közös kormányzás folytatásáról a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetőivel tartott megbeszélésen döntöttek.

„Elmondtam kollégáimnak, hogy több találkozóra került sor a koalícióban, és úgy döntöttünk, hogy folytatjuk a PSD–ALDE kormányzást. Ez egy fontos kormány, amelynek még sok tennivalója van, számos projektet kell még életbe ültetnie a románok javára, és amelynek a továbbiakban is biztosítania kell Románia stabilitását" – szögezte le Viorica Dăncilă.

A hétfői nap a kormány összetételének és programjának megújítására szólította fel Viorica Dăncilát koalíciós partnere, az ALDE-t vezető Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi házelnök. A kisebbik kormánypárt elnöke az infrastruktúra-fejlesztéstől elvont erőforrások miatt bírálta a kormány által hétfőn elfogadott költségvetés-kiigazítást. Tăriceanu szerint a kormány jelenlegi összetételében alkalmatlannak bizonyult a nagyszabású beruházások megvalósítására, ezért az állami intézmények reformjára, a kormányprogram megújítására és egy olyan kabinetre van szükség, amelynek tagjait hozzáértésük alapján választják ki. Tăriceanu augusztus 20-áig adott ultimátumot Dăncilának, hogy javaslatot tegyen a kormány szerkezetének és összetételének módosítására, kimondatlanul is arra utalva, hogy ellenkező esetben pártja kilép a kormányból.

A miniszterelnök az is elmondta, hogy pártja nem fogad el ultimátumokat az ALDE részéről, viszont, ha kormányátszervezést nem is terveznek, egy kormányátalakításon gondolkodnak, ami során leváltanák azokat a minisztereket, akik nem teljesítettek megfelelőképpen.

„Úgy gondolom, hogy a szövetségen belül konstruktív párbeszédre van szükség. Călin Popescu-Tăriceanuval megvitattuk a kormányprogramot, beszéltünk a kormányátszervezésről. A közeljövőben nem tervezzük a kormány szerkezetének átalakítását, de gondolkodunk a gyengén teljesítő miniszterek leváltásában és a kormányprogram kiigazításában, hogy az megfeleljen a lakosság igényeinek"– mondta Viorica Dăncilă.

Véleménye szerint nem időszerű a Pro Románia bevonása a kormányzásba. A PSD végrehajtó bizottsága ugyanis elégedetlenséggel fogadta – a pártból két éve kizárt, és a Pro Romániát megalapító – Victor Ponta nyilatkozatait a szociáldemokratákról.

„Beszéltem Pontával arról, hogy esetleg támogassák a PSD-t. Általános dolgokról volt szó, semmi konkrétumról, amíg a párt döntő fórumán nem folytattunk vitát erről. Ezt követően tett olyan nyilatkozatokat Victor Ponta, amelyeket elégedetlenséggel fogadott a PSD vezetősége, és ezek vezettek oda, hogy most vonakodnak bevonni a Pro Romániát a kormányzásba" – mondta Dăncilă, aki szerint Victor Ponta vetette fel, hogy belépjenek a kormányba.

A kormányprogram élvez elsőbbséget

A miniszterelnök szerint jelenleg a kormányprogram kiigazítása élvez prioritást. Dăncilă szeptember elsején bemutatja ennek a tervezetét, miután tárgyaltak róla a koalíciós partnerekkel. A másik prioritás az államfőválasztás megnyerése – tette hozzá.

A PSD elnöke leszögezte: mivel a kormányprogramot megszavazta a parlament, ezért nem változtathatják meg azt, csak bizonyos átalakításokat eszközölnek rajta. Minden minisztérium tevékenységét egyenként fogják kiértékelni, és ez a folyamat már el is kezdődött.

Kapcsolódók

Kimaradt?