A kormány megújítását követeli a miniszterelnöktől az ALDE


-A A+A kormány összetételének és programjának megújítására szólította fel hétfőn Viorica Dăncilă szociáldemokrata (PSD) miniszterelnököt koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták szövetségét (ALDE) vezető Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi házelnök.

A kisebbik kormánypárt elnöke az infrastruktúra-fejlesztéstől elvont erőforrások miatt bírálta a kormány által hétfőn elfogadott költségvetés-kiigazítást. Tăriceanu szerint a kormány jelenlegi összetételében alkalmatlannak bizonyult a nagyszabású beruházások megvalósítására, ezért az állami intézmények reformjára, a kormányprogram megújítására és egy olyan kabinetre van szükség, amelynek tagjait hozzáértésük alapján választják ki.

Tăriceanu augusztus 20-áig adott ultimátumot Dăncilának, hogy javaslatot tegyen a kormány szerkezetének és összetételének módosítására, kimondatlanul is arra utalva, hogy ellenkező esetben pártja kilép a kormányból.

A koalícióban azt követően keletkezett feszültség, hogy a PSD nem volt hajlandó elfogadni Tăriceanut közös államfőjelöltként, és saját elnökjelöltet akar indítani novemberben Dăncilă személyében.

A média tudni véli, hogy a parlamenti mandátumok mintegy 7 százalékával rendelkező, de az európai parlamenti választásokon az ötszázalékos küszöb alá csúszott ALDE azzal próbálja rákényszeríteni a parlamenti helyek 45 százalékával rendelkező PSD-t Tăriceanu államfő-jelöltségének támogatására, hogy a koalíció felbontását lebegteti. Mivel az ALDE maga sem bízik igazán abban, hogy ez meghátrálásra késztetheti a PSD-t, már ellenzékbe vonulását készíti elő, és úgy bírálja a kormányzást, mintha nem lenne annak részese.

Múlt héten Tăriceanu bejelentette, hogy az ALDE politikai szövetségre lép, és közös képviselőházi, illetve szenátusi frakciót hoz létre a – PSD-ből két éve kizárt – Victor Ponta volt miniszterelnök vezette baloldali Pro Románia párttal.

Hétfőn összeült a PSD végrehajtó bizottsága, hogy a koalícióban kialakult feszültséget elemezze. Dăncilă az ülés előtt kifejezte reményét, hogy nem bomlik fel a PSD–ALDE kormánykoalíció, és a párbeszéd fontosságát hangoztatta. A politikai elemzők szerint a PSD nem riad vissza attól, hogy az ALDE távozása esetén – a baloldali pártok és az RMDSZ alkalmi támogatásával – kisebbségben folytassa a kormányzást legalábbis a novemberben rendezendő elnökválasztásig. A parlamenti választásokig még több mint egy év van hátra, a törvényhozás jelenlegi összetételében pedig szinte lehetetlen a PSD nélkül alakítani kormánytöbbséget.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X