A bukaresti csendőrség élére nevezik ki a testület hírhedt országos exparancsnokát

Néhány nappal az új országos csendőrparancsnok kinevezése után elfoglalhatja a bukaresti csendőrség vezetőségi posztját Sebastian Cucoș ezredes, az intézmény első főfelügyelő-helyettese, aki ellen bűnvádi eljárás van folyamatban a tavaly augusztus 10-i fővárosi tüntetésen történt erőszakos tömegoszlatás ügyében. Cucoș vezényelte a felhergelt román tömeget az élőláncot alkotó magyarok ellen június 6-án, az úzvölgyi katonatemetőben kirobbant konfliktus során.

A csendőrség vezetőségében gyakorlatilag visszarendeződés áll be azt követően, hogy Mihai Fifor ügyvivő belügyminiszter a múlt hétfőn leváltotta Cătălin Ionuț Sindile országos parancsnokot – akinek amúgy is lejárt volna az ideiglenes kinevezése –, és helyére a Dolj megyei parancsnokság vezetőjét, Constantin Floreát helyezte, Cucoș pedig elfoglalhatja helyét a fővárosi parancsnokság élén, ahol 2016-tól 2017 augusztusáig állt (a mostani vezetőt, Laurențiu Cazant visszahelyezték a közrendészeti osztály élére).

A külhoni románok tavaly augusztus 10-i, a szociálliberális kormány büntetőjogi módosításai ellen tüntető bukaresti tüntetése alkalmával Cucoș megbízott országos csendőrparancsnok volt. Az erőszakos tömegoszlatásba torkolló, több mint 400 személy sérüléséhez vezető tiltakozó megmozdulás után négy nappal, Cucoș első nyilvános megjelenése alkalmával azt nyilatkozta, hogy a csendőrök szakszerűen „tették a kötelességüket”, illetve a egyenruhások „tisztelete érdemelnek”, s hozzáfűzte, hogy az emberek „ne felejtsék el, kik segítenek rajtuk a természeti katasztrófák alkalmával”, majd anélkül, hogy válaszolt volna az újságírók kérdésére, továbbállt.

Tavaly augusztus 15-én Sebastian Cucoș ideiglenes kinevezése lejárt az országos csendőrparancsnokság élén, s bő egy hétre rá az intézmény első főfelügyelő-helyettesének nevezték ki. Közben szeptemberben a tüntetésen történteket kivizsgáló katonai ügyészség hivatali visszaélés, túlkapás és bántalmazás vétségével bűnvádi eljárást indított többek között Cucoș és a most leváltott Cătălin Ionuț Sindile ellen (az ügy még nem zárult le, időközben a szervezett bűnözés elleni ügyosztály vette át a kivizsgálást).

Úzvölgyében a magyarok ellen vezette a román tömeget

Mint emlékezetes, június 6-án dulakodásba torkollott a Csíkszentmártonhoz tartozó úzvölgyi osztrák–magyar katonatemetőben a dormánfalvi önkormányzat által törvénytelenül emelt román emlékmű és 52 betonkereszt felavatása. A hősök napjára kitűzött megemlékezésnek álcázott eseményre több ezer felhergelt, futballhuligánnak és egyéb balhés személynek tűnő tömeg érkezett, akik a békésen tiltakozó magyarokra támadta, erőszakkal betörtek a temetőbe és meggyalázták a magyar és osztrák katonák sírjának egy részét.

A csendőröket Sebastian Cucoș koordinálta, mi több, a helyszínen készült filmfelvételekből kiderült, hogy az ezredes az Úz-völgyébe érkező román tömeg élén állt, sőt személyesen részt vett az élőláncot alkotott magyarok eltávolításában, amikor a temetőbe korábban behatoló huligánok szétverték a kaput.

A csendőrség akkor azt közölte: a „feszült úzvölgyi helyzet elfajulásának elkerülése érdekében” teljesített szolgálatot az ezredes a katonatemetőnél.

A hétvégén nem lesz ott a bukaresti tüntetésen

Mint köztudott, a tavaly augusztusi tüntetés évfordulóján, most szombaton ismét tüntetést szervez Bukarestben a diaszpórában élő román szervezete. Sebastian Cucoș jelenleg szabadságát tölti, tehát a résztvevők megnyugodhatnak, hogy nem lesz jelen. Legalábbis csendőri minőségében nem lesz jelen...

Kapcsolódók

Kimaradt?