Megszólalt a miniszterelnök az úzvölgyi incidensek ügyében

A román állam jelképeinek és a közrendnek a tiszteletben tartására szólított fel az úzvölgyi incidensek kapcsán a miniszterelnök. Szombaton közzétett állásfoglalásában Viorica Dăncilă felelősségteljes magatartásra intette a politikusokat, és felvetette, hogy a sírkertet a védelmi minisztérium kezelésébe adják.

A kormány sajtóirodájának tájékoztatása szerint a miniszterelnök az elmúlt napokban figyelemmel kísérte az úzvölgyi katonatemetőnél történteket. „Azért nem foglaltam eddig nyilvánosan állást az ügyben, mert nem akartam hozzájárulni a helyzet elfajulásához” – idézte a közlemény a kormányfőt.

Állásfoglalásában Viorica Dăncilă biztosította a közvéleményt: a kormány ezekben a napokban azon dolgozott, hogy a helyi román és a magyar közösség által egyaránt elfogadható megoldást találjanak az úzvölgyi katonatemető helyzetére. „A román állampolgárok, a magyarok és a románok is megoldást, konkrét javaslatokat várnak tőlünk, nem nyilatkozatokat. Az egymás ellen való uszításuk elfogadhatatlan” – érvelt a miniszterelnök.

Viorica Dăncilă lehetséges megoldásnak nevezte, hogy az úzvölgyi katonatemető a védelmi minisztérium fennhatósága alá kerüljön, kidomborítandó annak nemzetközi jellegét, tekintettel arra, hogy ott több nemzet katonái nyugszanak, akik az első és második világháborúban estek el. Közölte azt is, hogy az erről szóló döntést csakis az érintett felek konzultálása után hozzák meg.

A magyar politikai szervezetek álláspontja az úzvölgyi helyzetről itt, a román pártoké itt olvasható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?