Úzvölgyi incidensek: a kormány és az államfő hallgat, egy ellenzéki párt az RMDSZ-t okolja

A kormány, a kormánypártok és az elnöki hivatal sem szólalt meg eddig az úzvölgyi incidensek ügyében. Három ellenzéki párt politikusai foglaltak állást, egyikük az RMDSZ-t okolja a történtekért.

Az RMDSZ-t hibáztatja az úzvölgyi katonatemetőben csütörtökön történt incidensért és Klaus Johannis román elnök közbelépését sürgeti a Traian Băsescu volt államfő által alapított ellenzéki Népi Mozgalom Pártja (PMP).

A Marius Pașcan ügyvezető elnök által aláírt közlemény úgy értékeli: az RMDSZ "Budapest utasítására" mozgósított mintegy ezer magyar állampolgárt, köztük olyanokat, akiket buszokkal hoztak Magyarországról, azzal a céllal, hogy megakadályozza a hőseik emléke előtt tisztelegni akaró románok bejutását a sírkertbe. A magyarellenes állásfoglalásairól elhíresült politikus szerint az RMDSZ elvesztette hitelét a magyar választók jelentős része előtt, és azért "mérgezi a románok és magyarok közti viszonyt", hogy áldozati szerepben tetszelegve igazolhassa létjogosultságát.

 

A PMP ügyvezető elnöke szerint „az RMDSZ támogatására szoruló kormány” képtelennek bizonyult kezelni a súlyos helyzetet, ezért szükség van Klaus Johannis államfő közbelépésére, akinek alkotmányos feladata, hogy közvetítsen az államhatalmi ágak között. Az ellenzéki párt nemzetbiztonsági problémaként értékeli "Magyarország beavatkozását ebbe a súlyos konfliktusba", konkrétabban azt, hogy Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese az incidens előtti napon felkereste az úzvölgyi katonatemetőt.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) EP-képviselője, Rareş Bogdan csütörtök este nyugalomra intett. A magyarellenes megnyilvánulásai miatt korábban többször bírságolt televíziós újságíró szerinte a kialakult feszültséget csak a párbeszéd útján lehet csillapítani. „Egy etnikumközi konfliktusra van most a legkevésbé szükségünk. Még csak ezt hiányzik, és összeomlunk” – fogalmazott Facebook-oldalán Bogdan.

Victor Ponta, a Pro Románia Párt elnöke üdvözölte, hogy a budapesti román nagykövet a berendelése után nem jelent meg a magyar külügyminisztériumban. „Elkerülte a megaláztatást és egy veszélyes precedens megteremtését” – jegyezte meg. A volt kormányfő szerint az úzvölgyi incidensek a belügyminisztérium tudtával és jóváhagyásával történtek meg, szavazatszerzési célokból. Szerinte ez a helyzet az RMDSZ-nek is kedvezett, mert mozgósította a választóit, és okot szolgáltatott a kormánypártokkal kötött megállapodás felbontására.

A csütörtöki feszült helyzetről valós időben beszámoló kormánypárti hírtelevíziók is azt hangsúlyozták, hogy magyar tüntetők próbálták megakadályozni, hogy a román megemlékezők hőseik emlékhelye előtt tiszteleghessenek a hősök napján. A történteket szintén nyomon követő ellenzéki portálok azt is hozzátették, hogy a sírkertet megrongáló, a kaput kitépő, a magyarokat gyalázó, erőszakosan viselkedő fiatalok az Új Jobboldal nevű, szélsőséges szervezet tagjai voltak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?