FRISSÍTVE - Megszavazták a költségvetést: a deficit növeléséből fedezik a „gyerekpénz” megkétszerezését

Az eredetileg tervezett 2,55 százalék helyett 2,76 százalékos GDP-arányos hiánnyal fogadja el a parlament az idei állami költségvetés tervezetét, így teremtve fedezetet a gyermeknevelési pótlék jelentős növelésére - jelentette be Liviu Dragnea házelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke csütörtökön este. A „gyerekpénz” megemelése az RMDSZ szavazatain múlott. FRISSÍTÉS1: Megszólalt a munkaügyi minisztérium.  FRISSÍTÉS2: A PSD szerint az ők érdemük, hogy márciustól nő a "gyerekpénz". FRISSÍTÉS3: A parlament megszavazta a deficit növelését. FRISSÍTÉS4: A parlament elfogadta a költségvetési törvényt.

A késő estig elhúzódó költségvetési vita során több órás fennakadást okozott az a váratlanul elfogadott ellenzéki módosító javaslat, hogy a gyermeknevelési pótlék havi összegét márciustól emeljék a jelenlegi 84-ről 150 lejre a két év feletti, illetve 200-ról 300-ra a két év alatti kiskorúak esetében.

A kormánypárti képviselők és szenátorok bojkottálták a szavazást az indítványról, hat törvényhozójuk kivételével, akik támogatták az elfogadását. A módosítást végül nagyon szoros volt eredménnyel szavazták meg: 123-an támogatták, 119-en ellenezték. A mérleg nyelvét a RMDSZ 18 támogató szavazata jelentette.

A kormánykoalíció a "gyerekpénz" növelését eredetileg a forráshiányra és más családtámogatási intézkedésekre hivatkozva ellenezte, miután azonban a parlament megszavazta a költségvetés-módosítási javaslatot, a PSD frakciója - több órás válságtanácskozás után - úgy döntött, hogy nem hadakozik a Dragnea által "demagógnak" minősített javaslattal, hanem megoldást keres a támogatás emelésére.

A PNL eredetileg azt javasolta, hogy az idei év fennmaradó 10 hónapjára szükséges 2,13 milliárd lejnyi többletkiadást abból a többletbevételből fedezzék, amely az állami nyugdíjpénztárnál keletkezett, amikor 2018-tól kezdődően a tb-járulékok befizetési kötelezettségét a munkáltatókról átruházták az alkalmazottakra. Liviu Dragnea magyarázata szerint azonban törvénytelen lenne a nyugdíjalapból költségvetési kiadásokat fedezni, így az ellenzék "alkalmazhatatlan" indítványára csak a deficit növelésével lehet forrást biztosítani.

A PSD elnöke szerint amint kihirdetik a költségvetési törvényt, a kormány sürgősségi rendelettel fog dönteni a családi pótlék növeléséről. A parlament két háza várhatóan pénteken fogja megszavazni az idei állami költségvetésről szóló törvényt.

FRISSÍTÉS1: A munkaügyi minisztérium pénteken közzétette álláspontja szerint a 2003/61-es törvény módosítására van szükség a gyermeknevelési pótlék megemeléséhez. Ezt sürgősségi kormányrendelettel kell megtenni ahhoz, hogy az intézkedés március elsejétől hatályba léphessen. Az idei évre a kormány 4,05 milliárd lejt különített el az idei költségvetés tervezetében a gyermeknevelési pótlék kifizetésére. Jelenleg Romániában 3 523 667 gyerek részesül ebben a támogatásban, 3 125 452 84 lejt, 337 269 200 lejt kap.

FRISSÍTÉS2: A PSD pénteken Facebookon közzétett állásfoglalása szerint a csütörtökön elfogadott ellenzéki törvénymódosítási indítvány ebben a formájában alkalmazhatatlan, de ők gondoskodni fognak arról, hogy a „gyerekpénz” a javasolt mértékben emelkedjen március elsejétől, mégpedig egy sürgősségi kormányrendelettel.

 

„A PSD megnöveli a gyermeknevelési pótlékot és kijavítja az ellenzék buta módon megfogalmazott kezdeményezését. (…) Azért buta módon, mert nem értenek a gazdasághoz: rossz forrást neveztek meg a pótlék emeléséhez, ráadásul rosszul számoltak, és a javasolt összeg nem fedezi a többletköltségeket. Azzal sem voltak tisztában, hogy a költségvetés csak intézményeknek irányoz elő összegeket, különböző juttatásokra nem. Ezért a javaslatuk alkalmazhatatlan” – olvasható az állásfoglalásban.

FRISSÍTÉS3: Az eredetileg megszabott 2,55 százalékról 2,76 százalékra módosították pénteken a képviselőházban az idei költségvetés becsült GDP-arányos hiányát, hogy legyen miből fedezni a "gyerekpénz" növelését. 

Az ellenzéki alakulatok bírálták az intézkedést. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselőházi frakciójának vezetője, Cristina Prună felhívta a figyelmet, "veszélyes precedenst" teremt a képviselőház azzal, hogy ismét szavaz egy már már elfogadott tervezetről. Az alsóház szociáldemokrata párti alelnöke, Florin Iordache erre úgy reagált, hogy a házszabály értelmében amíg a törvényt nem küldik el az államfőnek kihirdetésre, lehet módosítani rajta. 

Raluca Turcan nemzeti liberális párti képviselő felszólalásában hangsúlyozta, alakulata módosító javaslatában a társadalombiztosítások költségvetését jelölte meg finanszírozási forrásként a gyermekpénz emelésének fedezésére, a többség azonban ezt elutasította. "Az önök dolga, hogy változtatnak ezen, de az államháztartási hiány nem szolgálhat finanszírozási forrásként. Ez a költségvetési konstrukció eredménye" - nyomatékosította. 

A PSD alsóházi frakcióvezetője, Daniel Suciu válaszában rámutatott, törvény tiltja, hogy a társadalombiztosítási költségvetésből költségvetési kiadásokat fedezzenek, a PNL javaslata tehát nem kivitelezhető. "Ha valóban növelni akarják a gyermekpénzt, ez az egyetlen megoldás" - mutatott rá Suciu. 

FRISSÍTÉS4: A parlament elfogadta a költségvetési törvényt. A tervezet 275 támogató és 122 elutasító szavazatot kapott, 2-en tartózkodtak. A legfontosabb módosítás a kormány által beterjesztett változathoz képest a titkosszolgálatok büdzséjének lefaragása, és a "gyerekpénz" növeléséhez szükséges deficitnövelés.

A szavazást megelőző parlamenti felszólalásában a kormányfő azt mondta, a tervezet híven tükrözi a jelenlegi romániai gazdasági-társadalmi valóságot, de annak a politikai szövetségnek a politikai elképzeléseit is, amely 2016-ban megnyerte a parlamenti választásokat.

"Az idei költségvetés arra alapoz, hogy az elmúlt évek töretlen gazdasági fejlődésének köszönhetően nagyobb a bruttó hazai termék, nagyobb a büdzsé, kisebb a deficit és csökkenőben van az államadósság. Ahogy ez bármely költségvetéssel lenni szokott nálunk és bárhol a világban, ez sem tud megfelelni az összes elvárásnak, de realista büdzsé, és Románia számára a fejlődés lehetőségét kínálja" - mondta a miniszterelnök. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?