Végül átment Dragnea javaslata: D-vitaminra költik a SRI pénzét

A költségvetés tervezetét vitató parlament két házának csütörtöki együttes ülésén elfogadtak egy módosító indítványt, amelynek értelmében a titkosszolgálatok költségvetésének lefaragásával bővítették az egészségügyi minisztérium büdzséjét.

A Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke által beterjesztett, 295 millió lej átcsoportosítására vonatkozó módosító indítvány 211 támogató és 106 ellenszavazatot kapott, egy másik, ugyancsak a PSD által kezdeményezett, 230 millió lej átcsoportosítására vonatkozó javaslat mellett 203-an, ellene 114-en szavaztak. A fenti összegeket többek között a D-vitaminhiányos gyerekek kezelésére költik, és a titkosszolgálatok költségvetéséből faragták le: 150 millió lejt a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és 50 millió lejt a kormányőrség (SPP) büdzséjéből, illetve 30 millió lejt a pénzügyminisztérium számára elkülönített összegből vettek át.

A módosításokat bírálta az ellenzék. Florin Roman, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője „határtalan szamárságnak” nevezte, az „olcsó és populista” javaslatot, és a SRI képviselőjének szavait idézte, aki szerint ez a költségvetés nem szavatolja a nemzetbiztonságot.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői azzal vádolták Dragneát, hogy az általa aláírt módosító javaslat nem egyezik meg azzal, amit bizottságban elfogadtak, és ez alkotmányos aggályokat vet fel. A testület végül 202 támogató és 99 ellenszavazattal elfogadta az egészségügyi minisztérium költségvetését

Kapcsolódók

Kimaradt?