Referendum, első nap: a székelyföldiek nem mentek el szavazni (percről percre)

Igen alacsony volt a részvétel a kétnapos alkotmánymódosító referendum első napján: szombaton 19 óráig a választópolgárok 5,15 százaléka adta le a szavazatát. A magyar többségű megyékben a legnagyobb az érdektelenség, Az „igenek” győzelme borítékolható, a tét így csak az, hogy vasárnap estig eléri-e a részvétel az érvényességhez szükséges 30 százalékot. Az előzményekről itt olvashat. Cikkünk folyamatosan frissül.

22:04

Bezártak a szavazókörzetek

Este kilenckor bezártak a szavazókörzetek. Vasárnap reggel hétkor nyitnak újra. Jó éjszakát!

22:03

Este hétig öt Hargita megyei községben még senki nem szavazott

A 19 órás adatok szerint Hargita megye 5 szavazókörzetében volt 0 százalékos a részvétel: Szentábrahám, Firtosmartonos, Farcád, Güdüctelep, Sikaszó.

21:33

BEC: 5,15 százalékos volt a részvételi arány 19 órakor

Szombaton 19 óráig a szavazásra jogosultak 5,15 százaléka adta le voksát a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendumon a Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint. A magyar többségű megyék továbbra is sereghajtók: Hargita megyében 2,03, Kovászna megyében 2,11, Szatmár megyében 3,04 szalékos volt részvétel a referendum első 12 órájának elteltével. Országosan ebben a három megyében mentek el a legkevesebben szavazni. (Agerpres)

20:55

Huszonkilenc bejelentés érkezett eddig szabálysértésekről

Huszonkilenc bejelentés érkezett lehetséges szabálysértésekről vagy bűncselekményekről a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendum kapcsán - közölte szombaton kora este Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő. Közlése szerint a bejelentések közül négy nem volt megalapozott, a többit megoldották, vagy kivizsgálás alatt áll. Öt kihágás miatt összesen 6 100 lej értékben róttak ki bírságot, öt másik esetben bűnügyi kivizsgálást indítottak - nyilatkozta a szóvivő.

20:30

Rendszerhiba volt a 100 százalékos részvétel Szacsván

A Központi Választási Iroda (BEC) képviselői szerint egy rendszerhiba miatt közölték korábban azt, hogy szombaton 13 óráig nyolc településen – köztük a háromszéki Szacsván – 100 százalékos volt a részvétel. A BEC korábban arról tájékoztatott, hogy Temes, Bihar, Kovászna, Dolj, Prahova, Szilágy, Buzău és Vâlcea megye egy-egy településén az összes választópolgár leadta már a szavazatát. Ez az információ azonban téves volt – közölték az illetékesek a Digi24-gyel. A háromszéki Szacsván például délután négyig kereken négy személy szavazott a választási névjegyzékben szereplő 105 lakosból.

19:15

Komolyabb incidensek eddig nem voltak

A belügyminisztérium szóvivője szerint eddig nem voltak komolyabb incidensek a népszavazáson. Az egyik szavazókörzetnél egy ittas férfi okozott botrányt, akinél az őt előállító csendőrök gumilövedékes pisztolyt is találtak. Volt, akit nem engedtek útlevéllel szavazni, és néhány helyen felmerült a kettős szavazás gyanúja is: ezek kivizsgálására büntetőjogi eljárás indult.

15:34

BEC: 2,54 százalékos volt a részvételi arány 13 órakor

Szombaton 13 óráig a szavazásra jogosultak 2,54 százakéka adta le voksát a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendumon a Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint. Ez abszolút számokban 464 668 szavazót jelent. A választási részvétel továbbra is Bihar megyében a legmagasabb, a választójoggal rendelkezők 3,66 százaléka voksolt. A szavazókedv Hargita megyében a legalacsonyabb, itt a választók 1,01 százaléka voksolt. Nem sokkal jobb az arány Kovászna megyében sem, ahol 1,12 százalékos a részvétel.(Agerpres)

15:18

Tizenkét bejelentés érkezett lehetséges szabálysértésekről

Tizenkét bejelentés érkezett lehetséges szabálysértésekről vagy bűncselekményekről a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendum kapcsán - közölte szombat délben Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő. "Az ország összes szavazókörzetét megnyitották, a voksolás normális körülmények között zajlik. (...) A közrend szempontjából ez idáig nem jelentettek különösebb problémákat. Lehetséges szabálysértésekről vagy bűncselekményekről tizenkét bejelentés érkezett, ezek közül három nem igazolódott" - nyilatkozta a szóvivő. (Agerpres)

14:50

A PNL elnöke azt mondta, hogy fog szavazni

Részt fog venni a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendumon, mert a népszavazás a demokrácia megnyilvánulásának alapvető formája, és amikor hárommillió román állampolgár az alkotmány módosítását kezdeményezi, amit aztán a parlament is elfogad, nem számítanak a költségek - nyilatkozta szombaton Temesváron Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. 

A pártelnök azt mondta, a PNL nem vett részt a kampányban, mert más vezetőktől eltérően nem ért egyet azzal, hogy a népszavazást politikai tőkeszerzésre használják. "A népszavazás a demokrácia megnyilvánulásának alapvető formája, mert szabad utat enged a nép szuverenitásának, amely közvetlenül, és nem képviselőkön keresztül dönthet az adott kérdésben" - hangsúlyozta Orban. A PNL elnöke sajnálatát fejezte ki, hogy más politikai vezetők "fél téglával döngetik a mellüket", hogy melyikük támogatja jobban a családot, ugyanakkor azonban elítélte azokat is, akik bojkottra szólítottak fel. (Agerpres)

14:13

Nem fogott kezet Dragneával a választási bizottság két tagja

„Itt az alkalom, hogy a román állampolgárok eldöntsék, milyen országban és milyen társadalomban akarnak élni” - nyilatkozta szombaton Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, miután a fővárosi Jean Monnet líceumban leadta voksát a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendumon.

Érkezésekor a választási bizottság két tagja nem volt hajlandó kezet fogni vele. Ennek kapcsán Dragnea annyit mondott: „Az otthoni hét év”. Ugyanígy járt egyébként néhány perccel korábban Traian Băsescu is, miután feleségével együtt a fővárosi Jean Monnet líceumban leadta voksát. 

14:10

Beverte az orrát a szavazókörzeti elnök

Egy baleset miatt helyettesíteni kellett az egyik nagyernyei szavazókörzet elnökét - közölte szombaton Mircea Duşa, Maros megye prefektusa.  Duşa elmondta, a hölgy péntek éjjel egy szavazócédulákkal tele zsákot cipelt, elesett és megütötte az orrát. Az incidens nem befolyásolta a szavazást, az elnök szombat reggel 7 órakor kinyitotta a szavazókörzetet és megvárta, amíg helyettesítik - mondta el a prefektus. Az esetet a Maros megyei munkaügyi felügyelőség vizsgálja. (Agerpres)

13:44

Băsescu eleget tett állampolgári kötelességének

„Eljöttem szavazni, hogy eleget tegyek állampolgári kötelességemnek” - nyilatkozta szombaton Traian Băsescu volt államfő, miután feleségével együtt a fővárosi Jean Monnet líceumban leadta voksát. A Népi Mozgalom Párt szenátora újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, nem zavarta, hogy a választási bizottság egyik tagja - aki szerinte „elvakult PSD-s” lehetett - nem volt hajlandó kezet fogni vele. (Agerpres)

13:31

Ennyien szavaztak külföldön 10 óráig

Szombaton 10 óráig 3.346 román állampolgár szavazott a külföldön kialakított szavazókörzetekben a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendumon - közölte a Központi Választási Iroda (BEC). A 378 külföldi szavazókörzetben csak pótlistán lehet voksolni. A határokon túl Olaszországban van a legtöbb szavazókörzet, összesen 58, majd Spanyolország (48), a Moldovai Köztársaság (35), az Amerikai Egyesült Államok (32), Nagy-Britannia (19), Franciaország (15) és Németország (14) következik a sorban. (Agerpres)

12:37

Egy százalék alatti részvétel 10 órakor

Szombaton 10 óráig a szavazásra jogosultak 0,97 százaléka adta le voksát a család meghatározásáról szóló referendumon a Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint. A referendum szombaton és vasárnap 7 és 21 óra között zajlik. Ez abszolút számokban 177 941 szavazót jelent. A választási részvétel Bihar megyében a legmagasabb, a választójoggal rendelkezők 1,61 százaléka voksolt. A legalacsonyabb a szavazókedv Hargita és Kovászna megyében. Itt 0,34, illetve 0,47 százalékos volt a választási részvétel. (Agerpres)

11:53

A pátriárka is szavazott

Részt venni a népszavazáson megtiszteltetés, jog és áldás - hangsúlyozta Daniel ortodox pátriárka, miután leadta voksát a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendumon. "Figyelembe véve e népszavazás célját, a részvétel megtiszteltetés, jog és áldás" - fogalmazott a román ortodox egyház vezetője. (Agerpres)

10:56

Bukarestben és Teleormanban voltak gondok

Néhány bukaresti és Teleorman megyei szavazókörzet kivételével szombat reggel 7 órakor országszerte elkezdődött a szavazás a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendum keretében - közölte Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő. 

Dajbog sajtónyilatkozatában rámutatott, Bukarest harmadik kerületében néhány szavazókörzetet nem nyitottak meg reggel 7 órakor, vagy azért, mert nem jelent meg a helyszínen a szavazókörzeti elnök, vagy azért, mert nem vették át a voksoláshoz szükséges kellékeket. Egy Teleorman megyei szavazókörzetnél más elnököt kell kijelölni, miután az eredetileg kinevezett személy a családjában történt haláleset miatt kérte a helyettesítését. 

A szóvivő szerint a kétnapos referendumot megelőző kampányban összesen 48 incidens történt. Az esetek többségében illegálisan elhelyezett választási plakátok vagy választási anyagok tönkretétele miatt riasztották az illetékes hatóságokat. Az incidensek nyomán összesen 3500 lej értékben róttak ki bírságot. (Agerpres)

10:30

Kevesen múlik, hogy elbukjon a népszavazás

A CURS szeptember 20. és október 1. között készült felmérése szerint várhatóan néhány százalékponttal haladhatja meg a részvétel az érvényességi küszöböt a hétvégi népszavazáson.  A becslés szerint a névjegyzékben szereplő csaknem 19 millió állampolgár 34 százaléka fog urnákhoz járulni , a voksolók 90 százaléka pedig várhatóan megszavazza az alkotmánymódosítást. A minta három százalékos hibahatárt garantál. A részvételi küszöb 30 százalék.

10:22

A miniszterelnök már szavazott

A miniszterelnök elsők között járult az urnákhoz a politikusok közül. Azokra az értékekre szavazott, amelyekben hisz - nyilatkozta Viorica Dăncilă, miután leadta voksát. "Mindannyiunk állampolgári kötelessége véleményt nyilvánítani a társadalmat foglalkoztató lényeges témákkal kapcsolatban. A család témája mindannyiunk számára fontos. Azokra az értékekre szavaztam, amelyekben hiszek" - nyilatkozta Dăncilă a bukaresti Jean Monnet líceumban berendezett szavazókörzetnél. (Agerpres)

09:55

Nem volt zökkenőmentes a kezdés

A szavazókörzetek reggel hétkor megnyíltak, de nem mindenütt volt zökkenőmentes a kezdés. Közel 60 szavazó körzeti elnököt az utolsó pillanatban kellett helyettesíteni, mert végül nem vállalták a megbízatást. (Digi24)

09:35

Néhány hasznos információ

Ha zavarban van, és nem tudja, hogy mi a dolga, olvassa el az útmutatónkat

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?