Útmutató: ezeket jó tudni a kétnapos hétvégi népszavazásról


-A A+

A férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alaptörvénybe iktatásáról dönt az ország csaknem 19 millió választópolgára a szombaton és vasárnap megrendezendő kétnapos alkotmánymódosító népszavazáson.

A referendum sikere esetén úgy pontosítják az alaptörvényt, hogy a család "egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon" alapul, meggátolandó az azonos neműek házasságkötésének legalizálását. Mint ismert, a hatályos alkotmányban a nemsemleges "házaspárok" fogalom szerepel. A módosítás jogi következményeiről itt olvashat.

A szavazólapokon nem szerepel majd szövegszerűen a család új meghatározása, hanem arra a kérdésre kell majd igennel vagy nemmel voksolniuk a választóknak, hogy "egyetért-e az alkotmánymódosító törvénnyel abban a formában, ahogy azt elfogadta a parlament?".

A népszavazáson a választók abban a szavazókörben adhatják le voksukat, ahol - lakhelyük alapján - a választói névjegyzékben szerepelnek. Akik viszont más településen lesznek a hét végén, bármelyik szavazókörben feliratkozhatnak a pótlistára és leadhatják voksukat. Belföldön 18 662 szavazókörbe várják a választókat.

Ezek az iratok kellenek

A szavazáshoz a következő, a voksolás napján érvényes iratok valamelyikét kell felmutatni: személyi igazolvány, elektronikus személyi igazolvány, ideiglenes személyi igazolvány, diplomata-útlevél, elektronikus diplomata-útlevél, szolgálati útlevél, elektronikus szolgálati útlevél, katonai szolgálati könyv (a katonai iskolák diákjai esetében), valamint egyszerű útlevél, egyszerű ideiglenes útlevél és egyszerű elektronikus útlevél, mindhárom az állandó lakhelyül szolgáló ország feltüntetésével. 

A szavazópolgár köteles bemutatni a szavazóbiztosnak személyazonosító okmányát. A választói névjegyzék ellenőrzését (vagy a szavazó adatainak a pótlistára történő felirását) követően a szavazóbiztos átadja a VOTAT feliratú bélyegzőt és egy szavazólapot. Mindenki külön szavaz, zárt fülkékben, úgy, hogy a 'VOTAT' feliratú pecsétet a két négyszög közül annak a belső részére üti, amelyen az általa preferált opció szerepel. Ezután össze kell hajtania a szavazólapot úgy, hogy az annak hitelességét igazoló ellenőrző pecsét kívül maradjon, majd az urnába kell dobnia. Ezt követően vissza kell adni a pecsétet az elnöknek, aki rányomja a bélyegzőt a szavazópolgár személyazonosságát igazoló okmányra. 

A mozgáskorlátozottak vagy az ágyhoz kötött betegek írásban mozgóurnát igényelhetnek a tartózkodási helyükhöz legközelebb eső szavazókörzetnél, a betegséget vagy mozgásképtelenséget igazoló orvosi iratok csatolásával. 

A külügyminisztérium 378 szavazókörzetet rendez be a külföldön tartózkodó román állampolgárok számára, többnyire az ország külképviseletein. A szavazásra jogosult, érvényes személyazonossági okmánnyal rendelkező román állampolgárok ezekben bármelyikében leadhatják voksukat, külföldön ugyanis mindenki pótlistára szavaz.

A népszavazás kétnapos lesz, a szavazókörök szombaton és vasárnap is mindenütt 7-től 21 óráig tartanak nyitva.

4 millió 738 ezer "igen"-re van szükség

A népszavazás érvényessége szempontjából kulcskérdés a részvétel, ennek ellenére a referendumon nem használják a 2016-os választások alkalmával beüzemelt, a részvétel valós idejű követését és a többszöri voksoláson alapuló csalások kiküszöbölését megkönnyítő új informatikai rendszert, mivel ehhez külön jogszabályt kellett volna elfogadni, műszaki felszerelést (több mint 20 ezer táblagépet) és azt kezelő felkészült személyzetet kellett volna biztosítani. A mintavételezésen alapuló részvételi becsléseket a központi választási bizottság fogja előre meghatározott időpontokban közölni, napi öt alkalommal.

A választói névjegyzékben szereplők több mint 30 százalékának a részvétele szükséges ahhoz, hogy egy referendum érvényes legyen, ugyanakkor egy népszavazás csak akkor tekinthető eredményesnek, ha a feltett kérdésre a választói névjegyzékben szereplő polgárok több mint 25 százaléka igennel voksol. A választási hatóság által közölt adatokból kiderült: a család fogalmának pontosítását célzó alkotmánymódosító népszavazás érvényességéhez több mint 5 millió 685 ezer választónak kell urnák elé járulnia, az alaptörvény megváltoztatásához pedig csaknem 4 millió 738 ezer "igen" szavazatra van szükség.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X