Megjelent a miniszteri rendelet: ezek a szabályok érvényesek a végzős diákokra és tanáraikra

Az oktatási és az egészségügyi minisztérium közös rendeletben szabályozza a vizsgafelkészítők megszervezésére vonatkozó, a koronavírussal való megfertőződés elkerülése érdekében hozott biztonsági előírásokat. 

Mint ismert, az idei tanévben Romániában nem nyitnak újra az iskolák, mindössze a végzős diákokat (8., 12. osztály) engedik be a tanintézményekbe június 2-a és 12-e között a vizsgákra való felkészülés céljából, valamint a képességvizsgát és az érettségit is megszervezik. 

A miniszteri rendeletben foglaltak értelmében minden oktatási intézmény vezetőségének öt napon belül ki kell dolgoznia az előkészítő órák menetét, a diákok, tanárok, személyzet ki- és bejárási szabályzatát, az épület fertőtlenítésének módját. Emellett az iskolai tevékenységek előtt legalább egy héttel a tanfelügyelőségeknek jelenteniük kell a közegészségügyi igazgatóságoknak a foglalkozások időszakát. 

A rendelet előírja, hogy a tanfelügyelőségek együttműködnek a közegészségügyi igazgatóságokkal a fertőzésveszély leküzdése érdekében: ellenőrzik, hogy az oktatási intézmények betartják-e a higiéniai utasításokat, és egy-egy orvos vagy asszisztens segítségével minden iskolában napi szintű járványtani szűrést végeznek.

A következő szabályokat írja elő a két szaktárca rendelete: 

  • Az oktatási tevékenységek alatt végig jelen lesz egy egészségügyi dolgozó az iskolában, aki megméri a tanárok, a személyzet és a tanulók testhőmérsékletét, amely nem lehet nagyobb 37 foknál ahhoz, hogy az illető bebocsátást nyerjen az épületbe.
  • A betegnek tűnő személyeket a családorvoshoz irányítják a diagnózis és kezelés megállapítása végett.
  • Arról, hogy a tanuló részt vegyen-e az előkészítő órákon, a szülők hozzák meg a döntést, miután megtörtént a diák és a diák családtagjainak kockázati besorolása (krónikus beteg a diák vagy hozzátartozói, vagy 65 évnél idősebb személyekkel él egy háztartásban).
  • Aki az előző okok valamelyike miatt nem vesz részt az iskolában tartott felkészítőkön, online gyakorlásban vagy oktatási segédanyagokban részesül. 
  • A diákokat egy tanár várja az iskola bejáratánál, elkíséri őket a tanterembe, majd az előkészítő lejártával a kijáratig kíséri őket. 
  • A belépéskor biztosítani kell a védelemhez szükséges eszközöket, úgymint fertőtlenített lábtörlőt, maszkot, kézfertőtlenítőt.
  • Az iskolában szappan, papírtörölköző, kézfertőtlenítővel töltött adagoló áll majd a gyerekek és felnőttek rendelkezésére. 
  • Mindenkinek, aki részt vesz az iskolai tevékenységben, maszkot kell viselnie, és gyakran kell kezet mosnia vagy kezet fertőtlenítenie. 
  • Minden helyiséget rendszeresen fertőtlenítenek. 
  • Egy tanteremben legtöbb 10 tanuló lehet jelen, egymástól 2 méteres távolságot tartva, maszkban. 
  • A szóban forgó időszakban (június 2-12) a fizikai jelenlétet feltételező iskolai tevékenységek nem lehetnek hosszabbak 3 óránál a felsős (líceumi) diákok, és 2 óránál a nyolcadikosok számára. Amennyiben az előkészítő órák két váltásban zajlanak, a két váltás között legalább két óra szünetet kell tartani, ez alatt a helyiséget fertőtlenítik és kiszellőztetik. 
  • A használt maszkokat külön kell összegyűjteni, majd a diákok friss maszkot kapnak, amellyel hazamehetnek.
A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?