Az állam teljesen fedezné a tanulók ingázási költségeit

Teljes mértékben fedeznék azon tanulók utaztatását, akiknek iskolája a lakóhelyüktől messze fekszik - olvasható abban a sürgősségi kormányrendelet-tervezetben, amelyet az oktatási minisztérium közvitára bocsátott.

Bár az említett kiadások teljes megtérítését az oktatási törvény előírja, Remus Pricopie volt tárcavezető minisztersége alatt 2013-ban ezt limitálták - a közvitára bocsátott tervezet ez utóbbit korrigálná.

A tervezet szerint azon tanulók esetében, akiket nem tudnak beiskolázni lakóhelyükhöz közel, az iskolába történő utaztatás költségeit a helyi, megyei költségvetésből fedezik. A kiadásokat akkor térítik száz százalékosan, ha a diákok bérletet váltanak, és ha a távolság nem haladja meg az ötven kilométert. A tervezet szerint amennyiben a tanuló bentlakásban vagy kintlakásban tartózkodik, egy szemeszterben nyolc oda-vissza út költségeit fedezik. Az igénylést az iskolákhoz kell benyújtani.

Az iskolaelhagyást akarják csökkenteni

Mircea Dumitru oktatási miniszter szerint ezzel a lépéssel az iskolaelhagyást korlátoznák, amely Romániában ijesztő mértéket öltött. A tárcavezető szeretné, ha még az iskolakezdés előtt elfogadná a kormány a tervezetet.

A miniszter emlékeztetett, hogy az iskolaelhagyás legfőbb oka a szegénység: sok család nem engedheti meg magának gyermeke utaztatásának költségeit. A legtöbben a nyolcadik osztályt befejezve hagyják ott az iskolapadokat, mert sok esetben a középiskola már más településen működik.

Az Eurostat adatai szerint hazánkban az oktatást a gyermekek 19,1 százaléka hagyja ott még a kötelező tíz osztály elvégsége előtt. Románia vállalta, hogy ezt az arányt 2020-ig 11,3 százalékra csökkenti.

Diákképviselők: az alkotmány előírja az ingyenes közoktatást

Az Országos Diáktanács elnöke, Vlad Ştefan üdvözölte a tervezetet. „Több éve harcolunk a diákok alkotmányos jogáért, amely kimondja: a közoktatásnak ingyenes. A tervezet alaplépés lenne az iskolaelhagyás csökkentéséhez” - mondta a diáktanács elnöke.

A magyar ajkú diákok szintén többször is felléptek az ingázásra fordítható közpénz csökkentése ellen. Mint arról a Maszol is beszámolt, Háromszéken például több hetes tiltakozó megmozdulások voltak 2013-ban. Az akcióhoz többek között Csíkszeredában, Marosvásárhelyen és Brassóban is csatlakoztak magyar diákok. A Romániai Magyar Középiskolások Szövetségét egyelőre nem tudtuk elérni, hogy megérdeklődjük, véleményezik-e a közvitára bocsátott tervezetet.

Tavaly novemberben hivatalosan 125 536 tanuló ingázott iskolája és otthona között. Bérletük összege közel 18 millió lejre rúgott, a 2013/29-es kormányrendelet értelmében ebből mindössze közel 7 millió lejt fedeztek, a többit a családnak kellett előteremtenie.

Az Országos Statisztikai Intézet idei adatai szerint a 15-19 év közötti fiatalok 52,5 százaléka falun él. A középiskolák tetemes hányada városon működik, így a szóban forgó diákok kénytelenek naponta akár több órát ingázni. A legtöbb 15-19 éves az ország észak-keleti, illetve központi részén él, a kevésbé fejlett gazdasági régiókban.

Országost átlagot számolva egy ingázó diák naponta 18 kilométert utazik, a bérlet pedig 150 lejbe kerül. Ebből jelenleg egy tanulónak mindössze 56 lejt számolnak el.

Kapcsolódók

Kimaradt?