Diákjogokért vonulnak utcára a háromszéki tanulók

Harmadik hete zajlanak tiltakozó megmozdulások 15 háromszéki iskolában. Az ingázó diákok a kifizetetlen utazási költségeik miatt kezdtek aláírásgyűjtésbe, amelyhez mára 3100-an csatlakoztak, és aláírásgyűjtések kezdődtek Csíkszeredában, Marosvásárhelyen és Brassóban is. Múlt héten pedig több ezer háromszéki diák fehér karszalag viselésével folytatta a sztrájkot. Ám a diákjogok nem csak ebben az esetben sérülnek.

Ezen a héten villámcsődületekkel és utcai megmozdulásokkal hívják fel a hatóságok figyelmét, hogy több esetben is sérülnek a diákok jogai, számolt be Mihály István. Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) háromszéki elnöke szerint pozitív jel, hogy Remus Pricopie oktatási miniszter ígéretet tett arra, hogy elkezdik kifizetni az ingázási támogatásokat, viszont nem mondanak le az erre a hétre tervezett utcai tiltakozásról, mivel több helyen is sérülnek a tanügyi törvény által biztosított diákjogok.

Felvezetőként szerdán 14 órakor, a tanórák után 15 háromszéki iskola bejárata előtt szerveznek flashmobot, amelyel felhívják diáktársaik figyelmét a másnapi utcai tüntetésre. Csütörtökön 14 órától pedig négy Kovászna megyei városban – Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Baróton – egyidőben szervezik az utcai tüntetést.

A sepsiszentgyörgyi diákokat csütörtökön 14 órára az Erzsébet parki tóhoz várják, majd onnan vonulnak a Kovászna megyei tanfelügyelőség elé. A többi városban a központokban szervezik a tüntetéseket. A szervezők arra kérik a résztvevőket, viseljenek fehér színű trikót, ezzel hangsúlyozva a megmozdulás békés jellegét.

Az utcai tüntetés kezdeményezője, Szakáli Zalán, a sepsiszentgyörgyi művészeti líceum tanulója elmondta: egy órán a diákok jogairól tanultak, és ekkor jött az ötlet, hogy ezekről nem csak beszélni kell, hanem tenni is érte. Elolvasták a tanügyi törvényt, és kiderült, hogy több diákjog is sérül, például a jogszabály előírja, hogy a heti 35 tanóra egyharmadát a diákok választhatják ki opcionális tantárgyként. Ez nem minden iskolában érvényesül, mivel a tanórákat úgy állítják össze, hogy minden pedagógusnak meglegyen az óraszáma, mondta Szakáli Zalán. Hozzátette: a tanáraiknak kötelességük lenne személyiségfejlesztő órákat is tartani, de ez sem teljesül maradéktalanul, mivel annyira zsúfolt a tanterv, hogy nem marad idő személyiségfejlesztésre.

A háromszéki diákok felróják még, hogy a tanügyi törvény havi egy napnyi igazolt szünnapot biztosít a lányoknak menstruációjuk idején, viszont a valóságban ilyen esetben maximum tornaóráról mentik fel a lányokat. Emellett kifogásolják, hogy települések közti autóbuszos utazásokkor egyetlen esetben sem részesülnek 50 százalékos árkedvezményben, és a vonatokon sem mindig kapnak kedvezményt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?