Hazatérhettek régi iskolájukba a római katolikusok Marosvásárhelyen

Hazatérhettek végre régi iskolájukba a római katolikusok – hangzott el a Római Katolikus Teológiai Líceum udvarán a hétfői tanévnyitón Marosvásárhelyen, ahol az öregdiákok is képviseltették magukat, azok, akik 1948-ban érettségiztek.

Tamási Zsolt iskolaigazgató ünnepi beszédében elmondta, az utolsó, maihoz hasonló tanévnyitót 1947-ben tartották a katolikusok e falak között. „Azóta eltelt több évtized, de a remény megmaradt és élt, hogy egyszer újra hazaköltözhetnek Erdélyi Római Katolikus Státus alapította iskolába” - hangzott el az ünnepségen.

A római katolikus gimnáziumban tizenhárom osztályában összesen 351 diák kezdi meg a tanévet. Ebből tíz osztály az Unirea Főgimnáziumnak is helyet adó egyházi ingatlanban, három továbbra is a Bolyai Farkas Gimnáziumban folytatja tanulmányait, majd az elkövetkezendőkben az Unirea Főgimnáziumba kerül a teljes tanintézet. A már működő osztályok az illető iskolák akkreditációját öröklik meg, a cikluskezdők akkreditációja pedig már folyamatban van. 

„A marosvásárhelyi magyar oktatás ezévben is jelentőset lépett előre: bár a Bolyai középiskolában egy osztállyal kevesebb indult, most a kevesebb több: ezévtől ugyanis nem két-, hanem három magyar tannyelvű középiskola működik Marosvásárhelyen, a Bolyai Farkas líceum, a református középiskola és a római katolikus gimnázium” – jelentette ki Markó Béla hétfőn, a Bolyai középiskola ünnepi tanévnyitóján.

Tamási Zsolt hangsúlyozta, hogy „összefogással és isteni gondviseléssel” valósulhatott meg az újraindulás. „A tavalyi esztendő az áldott állapot éve volt, amikor a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban indíthatták a tanévet, ez pedig a születésé, bár még nem a célba érésé, csak a hazatérés ünnepe” – mondta az igazgató.

Borbély: kettős ünnep ez számára

A meghívottak között Borbély László parlamenti képviselő arról beszélt, hogy számára kettős ünnep a mai esemény.

„Évekbe tellett, amíg sikerült elérni a polgármesteri hivatallal és a tanügyminisztériummal, hogy ez az iskola egy külön épületben újraindulhasson. Kétszeresen is különleges a mai nap számomra: egyrészt, mert én is ebben az iskolában végeztem az első nyolc osztályt, másrészt pedig, a mai napon újraindul ez a magyar iskola, amelyet még 1947-ben megszüntettek” – hangsúlyozta Borbély László az ünnepségen, amelyen az Erdélyi Római Katolikus Státus vezetői, egyházi vezetők, az RMDSZ megyei és városi vezetői, a polgármesteri hivatal és a tanfelügyelőség képviselői is jelen voltak.

Hozzátette, 1990 márciusa után mindig nehezebb volt bármit is elérni a marosvásárhelyi magyarság részére, mint máshol, 15 év kellett, amíg a Bolyai Farkas gimnázium önállóvá vált, és 25 évbe tellett, amíg a katolikus gimnázium újraindulhatott. „Amint azt ma többen is elmondták, ebben kiemelten nagy érdeme van Tamási Zsolt igazgató úrnak, akinek a többéves kitartó, makacs munkája az egyházi vezetők és a szövetség képviselőinek a segítségével eredményes lett. Egy közösség számára nagyon fontos, hogy merjen nagyokat álmodni, hiszen csak akkor maradhatunk fiatalok, ha az álmaink száma mindig nagyobb marad, mint a megvalósításainké” – fogalmazott Borbély László.

Soós Zoltán meglepetést hozott

Az eseményen Claudiu Maior és Peti András alpolgármesterek is jelen voltak, akik köszöntötték az egybegyűlteket. A párbeszéd és a partnerség jelentőségét hangsúlyozta Peti, aki szerint ez az egyetlen működő modell, amellyel sikert lehet elérni. Holló László, az Erdélyi Római Katolikus Státus igazgatótanácsának elnöke, Illés Ildikó, a Maros megyei tanfelügyelőség főtanfelügyelő helyettese, valamint Soós Zoltán tanácsos is megosztotta ünnepi gondolatait a jelenlevőkkel.

A marosvásárhelyi előválasztások RMDSZ-es polgármesterjelöltje, Soós Zoltán a katolikus oktatás történetéről beszélt, a több évszázados hagyomány mellett a változásról és az újrakezdésekről is szólt. „A 16. századi előzmények után 1708-ban, majd a kommunista uralom után 2004-ben kezdődött újra az iskola története. És további 11 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy végre saját otthonra leljen. Pontosabban: visszakapta otthonát. Nem kis büszkeség számomra, hogy ezt a folyamatot tanácsosként én is segíthettem. Hiszen mire való volna a választott politikus, ha nem arra, hogy közösségét, annak érdekeit képviselje, és ha kell, megharcoljon érte?!” – fogalmazott Soós Zoltán.

„Meg kell harcolni nem csak azért, amit szeretnél, de azért is, ami jár neked, jár nekünk. Mint ahogy meg kellett harcolni ezért az iskoláért is. Harcolnunk kellett azért, hogy a dolgok visszakerüljenek a helyükre. Marosvásárhelyen tehát változás kell. És ezúttal sokkal inkább van remény arra, hogy ez meg is történjen, mint korábban. Van remény, mert összefogtunk és félre tettük a politikai vitákat, lezártuk a múltat. Van remény, mert a Római Katolikus Teológiai Líceum példája azt mutatja: ha valamiért képesek vagyunk összefogni  Marosvásárhelyen, akkor sikerülni fog, sikerülnie kell” – hangsúlyozta Soós Zoltán.

Végezetül az iskolának két képet ajándékozott, amely a II. Rákóczi Ferencz által használt 1674-ben Kassán kiadott abécéskönyvet örökíti meg, illetve a könyv hátoldalán kiskorú Rákóczi betűvetését. Abban a reményben nyújtotta át az ajándékokat, hogy a jövő évi tanévet a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Líceumnak elnevezett oktatási intézményben kezdik majd a tanárok és a diákok.  

Kapcsolódók

Kimaradt?