Király: még mindig van esély az önálló magyar iskola beindítására Besztercén

Volt már precedens arra, hogy a minisztérium az utolsó pillanatban, szeptember 15-én bocsátotta ki egy oktatási intézmény működési engedélyét, így az önálló magyar iskola őszi beindítására Besztercén még mindig van esély - mondta megkeresésünkre Király András oktatási államtitkár, aki betegszabadsága után hétfőn tért vissza feladataihoz, és egyeztetett az illetékesekkel. 

Az önálló magyar iskola ügye múlt héten „rekedt meg”, amikor a városi tanács kvórumhiány miatt nem tudta elfogadni az intézmény beindításához „megfelelően megszövegezett” határozatát. A testület májusban már elfogadott egy határozatot (a 73-as számút), csakhogy a minisztérium több pontban is kifogásolta a szövegét – ezt azonban a szaktárca csupán augusztusban jelezte a besztercei önkormányzattal. További részleteket az ügy hátteréről itt olvashat.

A Római Katolikus Teológiai Líceumnak sikerült

Király András ismét jelezte, az önkormányzat térfelén továbbra is a labda. „Szeptember elsejét írunk, a helyi tanácsnak nagyon gyorsan cselekednie kellene, mert még kevés esély van arra, hogy ősztől önálló jogi személyiségként működjön a besztercei Andrei Mureşanu Főgimnázium magyar tagozata” – magyarázta.

Emlékeztetett, hogy tavaly csak szeptember 15-én érkeztek meg a szükséges engedélyek a Római Katolikus Teológiai Líceumhoz Marosvásárhelyen, amely így 2014-től önálló jogi személyiségként kezdhette meg működését. Az új felekezeti iskola a Bolyai Farkas Elméleti Líceum 4 katolikus osztályát vette át, az iskolaalapítás így valójában nem jelentett változást az intézmény 103 diákja számára.

„Gyakorlatban nem változik sem a helyszín, ahol eddig tanultak, sem a tanárok, akik eddig őket tanították. A megnevezés az, ami tulajdonképpen változott. Amikor végeznek, az érettségi diplomájukon már nem Bolyai Farkas Elméleti Líceum fog szerepelni, hanem Római Katolikus Teológiai Líceum. Az aláírásnál most már egy más pecsét és más aláírás fog rákerülni az iskola részéről” - magyarázta 2014 szeptember 16-án az iskola akkor frissen kinevezett igazgatója, Tamási Zsolt az Erdély FM-nek.

A Római Katolikus Teológiai Líceum a 2014-2015-ös tanévben a Bolyai Farkas Líceum épületében működött, idén szeptember elsejétől már az Unirea Nemzeti Kollégium épületében kezdte meg tevékenységét. Király andrás államtitkár elmondta, Besztercén a „vásárhelyi húzás” megoldható lenne, hiszen nem kellene új oktatókat alkalmazni, akkreditációs eljárásokra sem lenne szükség.

Necces a rendkívüli tanácsülés összehívása

A Beszterce-Naszód megyei RMDSZ elnöke, Décsei Attila a Maszolnak elmondta, nem tudja, hogy a héten sikerül-e összehívni a rendkívüli tanácsülést, hogy megszavazzák a szükséges módosításokat. Hozzátette, bár élvezik a polgármesteri hivatal és a tanfelügyelőség támogatását, a rendkívüli ülés összehívása a polgármester hatáskörébe tartozik. 

„A napokban még egyeztetünk erről az illetékesekkel, de reálisabb esélye van annak, hogy legkésőbb novemberben, decemberben intézzük el az önálló magyar iskola beindítását. Nem látom annak értelmét, hogy ismét elhamarkodjuk, a rendelet minden betűjét át kell bogarászni, hogy ne találjanak benne ismét hibát” - magyarázta. Hozzátette, az RMDSZ szívügyének tartja a magyar intézmény megalapítását, az ügyről tehát biztosan nem mondanak le.

Korábban Borsos Károly László minisztériumi tanácsos elmondta, amikor a 73-as határozat májusban megszületett, már akkor túllépték a módszertanban előírt határidőket. A módszertan a téli hónapokat javasolja egy oktatási intézmény létrehozására.

Kapcsolódók

Kimaradt?