Tanügyi törvénytervezet: nem kell magyarul tudnia a magyar iskolák igazgatóinak

Kötelező óvoda, a képességvizsgán gyengén teljesítők diákok úgynevezett előszakosodási képzése, annak eltörlése, hogy az iskolaigazgatók közfelelősséget vállaljanak az általuk vezetett intézmény teljesítményéért - néhány olyan javaslat, amely a közvitán lévő új tanügyi törvénytervezethez érkezett.

A HotNews hírportálon közzétett javaslatok között szerepel továbbá, hogy bevezetnék az úgynevezett alapfinanszírozást a bölcsődék esetében is, nem kapnának ingyenes tankönyveket a tizenegyedikesek és a tizenkettedikesek, a kisebbségi nyelveken oktató iskoláknál pedig eltörölnék az az előírást, hogy beszélje a kisebbség nyelvét az igazgató.

A javaslatokat itt böngészheti

A hírportálnak nyilatkozó Sorin Cîmpeanu oktatásügyi miniszter elmondta, a javaslatok közül néhány nem áll meg a lábán, ellentmondásos, egyelőre viszont csak néhány munkacsoporttal egyeztetett a szaktárca. Hozzátette, még nem véglegesült a törvénytervezet.

Néhány újdonság, amely a tervezethez érkezett javaslatként

  • a kisebbségi nyelveken oktató iskoláknál ne legyen kötelező, hogy beszélje a kisebbségek nyelvét az igazgató
  • tegyék kötelezővé az óvodát
  • ne vonatkozzon a magániskolákra az az állami, közintézményeknek szóló előírás, hogy működésükhöz minimum 300 diákra van szükség
  • a fent említett kivétel ne csak a magániskolákra vonatkozzon, hanem például az egyetem előtti rendőrképzőkre, katonai iskolákra
  • a képességvizsgán rosszul teljesítő, azaz az ötöst el nem érő diákok számára a nyolcadik után tegyenek lehetővé egy év úgynevezett előszakosodási képzést
  • hozzanak létre Gyermek- és Családközpontokat az 1 és 6 év közötti gyermekek számára
  • hozzanak létre egy olyan bizottságot, amely az egyetem előtti magániskolák tevékenységét koordinálja
  • ne kapjanak ingyenes tankönyveket a tizenegyedikesek és a tizenkettedikesek ( valójában most sem kapnak új, ingyenes tankönyveket ezek a diákok)
  • vegyék ki a képességvizsgából például az idegen nyelv írásbelit, a számítógépes ismeretfelmérőt, az úgynevezett állampolgári és társadalmi kompetenciafelmérőt (az említett vizsgák most sem szerepelnek a képességvizsgán, bár a 2011-ben elfogadott tanügyi törvény ezt előírja)
  • szabjanak meg a középiskolai felvételin egy minimális bejutási jegyet (ez jelenleg azért nem működik, mert tíz osztály a kötelező Romániában)

A tervezet korábban megszellőztetett javaslatait itt olvashatja

A Maszol a hatályban lévő tanügyi törvénnyel, valamint a most készülő törvénytervezettel kapcsolatban kikérte a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, valamint a Partiumi Keresztény Egyetem képviselőinek a véleményét is. Nagy László, a BBTE rektorhelyettesének álláspontját itt, János Szabolcs, a Partiumi Keresztény Egyetem rektoráét pedig itt böngészheti. Az RMDSZ álláspontja itt érhető el

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?