Robbanékony a hangulat Kézdiszentléleken a motoros halála után

A magyar-roma etnikai feszültségek miatt bármilyen kis szikra, egy kocsmai beszólás is elszabadíthatja az indulatokat, és a helyzet ellenőrizhetetlenné válik Kézdiszentléleken – nyilatkozta a maszol.ro-nak Balogh Tibor polgármester a szerda esti motoros megemlékezés után.

Bár a Kovászna megyei rendőrség szóvivője az MTI-nek korábban tagadta, incidensek zavarták meg szerda este Kézdiszentéleken az elhunyt motorost gyászoló gyertyás megemlékezést. Az amúgy méltóságteljesen megtartott rendezvény végén többen nekirontottak a társuk balesete helyszínéhez közeli portának, és ledöntötték a kerítés egy részét.

Erről a Hírmondó és a Székelyhon egyaránt beszámolt tudósításában, a Pro Tv kereskedelmi csatorna pedig felvételeket is közölt a kerítésrombolásról. Mint ismert, a kézdiszentlélekiek és a gyászoló motorosok haragja a helyi roma közösségére irányul, amelynek egy része el is menekült a háromszéki községből.

Mindennek előzménye, hogy vasárnap Kézdiszentléleken egy 37 éves szovátai motoros vesztette életét azt követően, hogy megpróbált elkerülni egy az úttesten szabálytalanul átkelő 11 éves kislányt. A helyiek és a motoros társadalom haragját az váltotta ki, hogy a megsérült kislány rokonsága megvert és megkéselt egy másik motorost, aki segítséget nyújtani állt meg a helyszínen. Sőt az az információ is megjelent, hogy az első motoros nem a baleset következtében vesztette életét, hanem a kislány hozzátartozói lincselték meg.

A Kovászna megyei rendőrkapitányság szerdán közleményben tudatta, hogy előállított négy, 25 és 52 év közötti kézdiszentléleki férfit, akiket gyilkossági kísérlettel gyanúsítanak. Egyiküket, egy 27 éves férfit csütörtökön 24 órára őrizetbe vették, a másik háromat gyanúsítottként hallgatják ki – írja a SzékelyhonA vasárnapi események három áldozata van jelenleg kórházban. Az elütött kislány, az elhunyt motoros útitársa - egy nő és a megkéselt motoros. Egyikük állapota sem életveszélyes.

„Csak egy szikra, és robban”

Balogh Tibor polgármester szerint nem történt incidens a szerda esti megemlékezésen. „A kerítésrugdosás csak egy utolsó mozzanat volt. Két-három rönköt lerúgtak, annyi volt az egész” – jelentette ki a maszol.ro-nak. Azt viszont megerősítette, hogy pattanásig feszült a légkör a faluban, a helybéli romák megtorlástól tartanak, ezért sokan elmenekültek.

„Most viszonylag csend van a községben. Ám a hangulat olyan, hogy bármilyen kis szikra, egy kisebb konfliktus, mondjuk egy kocsmai beszólás is elszabadíthatja az indulatokat, és a helyzet ellenőrizhetetlenné válik” – mondta a polgármester. A jó hír az, hogy a kézdiszentlélekieknek szükségük van az őszi betakarításhoz a helyi cigány napszámosok munkájára, ezért Balogh Tibor szerint elképzelhető, hogy egy kicsit lecsitulnak a kedélyek.

Az elöljáró hozzátette: polgármesterként nem áll hatalmában lefékezni az indulatokat. „Próbálom, de nehéz. Sajnos ez nem csak Kézdiszentlélek problémája” – tette hozzá.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?