Két órára lebénult a vasúti közlekedés Romániában

A vasutasok sztrájkja miatt szerda reggel hétkor leálltak a vonatok az egész országban. A kétórásra meghirdetett tiltakozó akció oka, hogy kudarcba fulladtak a tárgyalások a szakszervezetek és a Román Vasutak (CFR) között a kollektív munkaszerződésről.

Gheorghe Frăţică szakszervezeti vezető tájékoztatása szerint a munkabeszüntetés mintegy 400 személyszállító és 200 tehervonatot érint. A szerelvények a vasútállomásokon vagy a nyílt pályán vesztegelnek a sztrájk végéig. Emiatt értelemszerűen mindenütt két órás késés várható a vasúti közlekedésben.

Frăţică a Mediafaxnak elmondta, a vasutasok így kívánnak tiltakozni az ellen, hogy hat éve egyetlen lejjel sem emelték a fizetésüket. Az új kollektív munkaszerződésről szóló tárgyalások – melyeken a bérezés kérdését is rendezni kívánják – a szállításügyi minisztérium és a szakszervezetek képviselői között kedd este félbeszakadtak, szerdán délután ismét asztalhoz ülnek a felek.

A mozdonyvezetők szakszervezetének vezetője, Iulian Mântescu hangsúlyozta, a sztrájkot nem a szakszervezetek rendelték el, az alkalmazottak tömeges elégedetlensége váltotta ki. Emlékeztetett arra, hogy a vasutasok már április 15-én figyelmeztető sztrájkot helyeztek kilátásba április 23-ára, ha nem sikerül aláírni a bérköveteléseiket is rendező új kollektív munkaszerződést.

A vasutasok nemcsak a számukra ajánlott béreket tartják elfogadhatatlannak, hanem azt is, hogy meg akarják vonni tőlük az ingyenes vasúti közlekedés jogát. Amiatt is tiltakoznak, hogy a kollektív szerződés hiánya a teherszállítási ágazatban 2500 vasutas elbocsátásához vezethet.

FRISSÍTÉS: Véget ért a figyelmeztető sztrájk, reggel 9 óra után ismét megindultak a vonatok.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?