Sztrájk körvonalazódik a román vasúti szállításban

Munkakonfliktus kirobbantásával fenyegetnek a vasúti szállítás szakszervezetei, mert az új kollektív munkaszerződésekről szóló tárgyalások zátonyra futottak. A jelenlegi szerződések április 20-án járnak le.

A vasúti szállítás hat szakszervezete szerint a CFR teherszállító vállalatánál és a CFR személyszállító vállalatánál sem sikerül megkötni az új kollektív munkaszerződéseket. A szakszervezetek azt mondják, hogy a tárgyalásokon teljes hajlandóságot mutattak az új szerződések megkötésére, mégsem sikerült egyezségre jutni a vállalatok vezetőségével. 

Az egyik ok az, hogy a menedzserek képtelenek megoldásokat találni a vasúti társaságok bevételeinek növelésére, így nem tudják pótolni az alkalmazottak béralpjának 30 százalékos hiányát. A szakszervezetek azzal is elégedetlenek, hogy az állam nem végzi el a szükséges beruházásokat a vasúti infrastruktúrába annak érdekében, hogy a vonatok normális körülmények között közlekedhessenek, illetve azzal is, hogy nem biztosítottak a normális munkakörülmények.

 

Kimaradt?