Nem élte túl a nyugat-nílusi vírusfertőzést a háromszéki férfi

A hétvégén meghalt az a 76 éves kézdivásárhelyi férfi, aki egy szúnyogcsípés következtében a mifelénk ritka, nyugat-nílusi vírussal fertőződött.

Mint arról beszámoltunk, a ritka afrikai vírussal fertőzött idős férfit augusztus 2-án szállították a kézdivásárhelyi kórházba, ahol magas lázat, veseelégtelenséget, szívritmuszavart és idegrendszeri elváltozásokat állapítottak meg. Mivel a láz nem csillapodott, múlt héten a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház fertőző betegségek osztályára szállították át.

András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi kórház menedzsere arról tájékoztatott, hogy az orvoscsapat mindent megtett a beteg érdekében, de mivel kritikus állapotban volt, már nem tudtak rajta segíteni, hétvégén életét veszítette.

A klímaváltozás Székelyföldön is érezteti hatását, hiszen eddig csak hírből hallott betegségek jelentek meg. Mint a családtagok beszámolójából kiderült, a 76 éves kézdivásárhelyi férfi nem hagyta el lakóhelyét, ezért minden valószínűség szerint a nyugat nílusi vírust hordozó szúnyog Kézdivásárhelyen fertőzte meg a férfi.

Romániában jelenleg több mint 20 személyt kezelnek ezzel az afrikai vírusfertőzéssel, többek között Dolj, Olt, Iaşi, Brăila, Ilfov, Bihar, Bákó, Galac, Vrancea és Teleorman megyékben és Bukarestben jegyeztek ilyen fertőzéseket.

Szakértők szerint a nyugat nílusi vírus emberről emberre nem fertőz, az szúnyogcsípés vagy vér által terjed. Főként augusztus és szeptember időszakban nagy a fertőzés veszélye, és a betegség ellen nincs védőoltás. A fertőzés főként a gyenge immunrendszerű személyekre veszélyes. Tünetei az influenzához hasonlóak, jellemző a magas láz, erős fejfájás, izomgyengeség, hidegrázás, fáradság és fényérzékenység.

Az orvosok azt tanácsolják a lakosságnak, hogy szúnyogriasztó szerekkel, szúnyoghálóval és megfelelő öltözködéssel védjék magukat a szúnyogcsípések ellen, illetve a lakásban és a ház körül, távolítsák el a szemetet, szárítsák ki a pincéket, és kerüljék a vizes, mocsaras helyeket.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter azt javasolta a helyi hatóságoknak, hogy végezzenek alapos rovarirtást a településeken. A kézdivásárhelyi önkormányzat augusztus 5. és 8. között végzett szúnyogirtást a városban és a hozzá tartozó településeken. Sepsiszentgyörgy önkormányzata pedig ezen a héten, augusztus 20. és 22. között szervez szúnyogirtást a város különböző pontjain. A permetezést hétfőtől szerdáig, naponta 18.00-06.00 óra között végzik a Szemerja-patak, Debren-patak, Erzsébet park, Városi Stadion és Kolcza-gödör térségében.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?