Székelyföldre is eljutott a nyugat-nílusi vírus

Nyugat-nílusi vírussal fertőződött meg egy háromszéki férfi. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban kezelik, állapota súlyos – jelentette be csütörtökön a kórház menedzsere.

András-Nagy Róbert elmondta: a 76 éves kézdivásárhelyi férfit előbb a helyi kórházba utalták be, de miután állapota súlyosbodott, a megyeszékhelyre szállították.

Tünetek

A vírus emberről emberre nem, kizárólag szúnyogcsípéssel terjed, és a központi idegrendszert támadja meg. A fertőzés a gyenge immunrendszerű személyekre lehet veszélyes.

Tünetei összetéveszthetők az influenza tüneteivel: a beteg magas lázra, erős fejfájásra, izomgyengeségre, hidegrázásra, fáradságérzetre, fényérzékenységre panaszkodik. A szakemberek azonban figyelmeztetnek: a fertőzöttek körülbelül 80 százaléka tünetmentes.

Megelőzés

Az orvosok azt ajánlják: megelőzésképpen elsősorban a szúnyogcsípések ellen kell védekeznünk. Javasolják továbbá, hogy szereljünk szúnyoghálót az ablakokra, használjunk rovarirtó szereket a lakásban és a ház körül, távolítsuk el a lakás környékéről a hulladékot, szárítsuk ki a pincéket, és kerüljük a vizes, mocsaras helyeket.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter a múlt héten közölte: nincs járványveszély, mivel a megbetegedések csak elszórtan jelentkeztek. A miniszter ugyanakkor azt javasolta a helyi hatóságoknak, hogy végezzenek alapos rovarirtást a településeken. 

Mint arról portálunk is beszámolt, a fertőző betegeket kezelő galaci kórház igazgatója a múlt héten megerősítette, hogy a nyugat-nílusi vírus okozta egyik páciensük halálát. A férfi 79 éves volt, és más krónikus betegségekben is szenvedett. Több szúnyogcsípést észleltek rajta, amikor kórházba került, ahol agyhártya- és agyvelő-gyulladással diagnosztizálták. 

A minisztérium adatai szerint május 2. és augusztus 8. között összesen 23 fertőzést igazoltak a laborvizsgálatok. A fertőzések eddig Dolj (5 személy), Olt (4), Iaşi (4), Brăila (2), Ilfov (2), Bihar (1), Bákó (1), Galac (1), Vrancea (1) és Teleorman (1) megyében, valamint Bukarestben (1) következtek be. 

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?