Asztalos nem örül a magyar ultrák érkezésének

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke annak örülne, ha a jövő szombati román-magyar Eb-selejtezőre egyetlen magyar szurkoló sem kísérné el a Dárdai-csapatot, mert így jelentősen csökkenne a magyarellenes, rasszista megnyilvánulások esélye. A maszol.ro-nak adott interjúban beszámolt arról a találkozóról is, amelyen Răzvan Burleanuval, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) elnökével áttekintették a teendőket.  

Csütörtökön délután nagyon időszerű találkozója volt Răzvan Burleanuval, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) elnökével. A közelgő Románia–Magyarország Európa-bajnoki selejtező adta az apropóját a megbeszélésnek?

Ez egy régóta leegyeztetett találkozó volt, hivatalba lépése óta most tudtunk először leülni Răzvan Burleanu FRF-elnökkel. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács a labdarúgó szövetség volt vezetőségével is jó partneri kapcsolatot ápolt, nagyon jól együttműködtünk a diszkrimináció, a rasszizmus megelőzése terén. Burleanu bemutatta azokat a lépéseket, amelyeket a szövetség tett ezen a téren az utóbbi időben. A FRF elnöke komolyan veszi ezt az ügyet, az elnöki programjában komoly fejezet foglalkozott a diszkrimináció visszaszorításával, a sportszerűtlen megnyilvánulások felszámolásával. Abban egyeztünk meg, hogy október végén, a válogatott mostani három mérkőzése után leülünk és papírra is vetjük a további együttműködés részleteit.

Gondolom azért szóba jött a román-magyar meccs is?

Persze, hogy beszéltünk a román-magyar mérkőzésről is; egyetértettünk abban, hogy mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az összecsapás kizárólag a pályára korlátozódjon. A labdarúgást mindketten elsősorban egy sporttevékenységnek tartjuk, és annak a sportszerűség határain belül kell maradnia.

Milyen volt az első benyomása az új FRF-elnökről?

Bár hivatalba lépése óta most találkoztunk először, már korábban is ismertem, hiszen egy korosztály vagyunk. Nagyon nyitott, jóhiszemű, már megválasztása előtt értékeltem a magyarbarát hozzáállását.

Voltak feszültebb mozzanatai is a tárgyalásnak?

Megbeszéltünk bizonyos nyilatkozatokat is. A román sajtó egy része félreértelmezte egyik nyilatkozatomat és azt írta, hogy nekem a román zászló lobogtatásával is problémám volt a Steaua–Astra mérkőzésen. Tisztáztuk, hogy erről szó sincs, én a magyarellenes skandálások miatt emeltem fel a szavamat. A Hivatásos Labdarúgó-szövetség (LPF) végül 15 ezer lejes büntetést szabott ki a Steauára szurkolói viselkedése miatt.

Ott van a válogatott himnuszának kérdése, az ’anyázás’ egy kicsit erős benne.

Igen, a himnuszról is beszéltünk. Azzal védték álláspontjukat, hogy ez több klubcsapat himnuszában is benne van, a lelátókon bevett rigmus. Én nem értek egyet a szövegével. Mivel himnuszokat nem lehet betiltani, de maradjunk annyiban, hogy ezen még lehetett volna dolgozni.

Ezek szerint a diszkriminációellenes tanács elégedett a FRF és a LPF lépéseivel?

A rasszista, idegengyűlölő megnyilvánulások elleni fellépés évek óta konkrétan le van szabályozva a romániai labdarúgás szabályzatába. Ami örvendetes, hogy ennek újabban érvényt is szereznek. Emlékezzünk csak Kovács István és Cristi Balaj játékvezetők határozott fellépésére a magyarellenes skandálások esetében.

Ugyanakkor nem vagyok naiv, tudom, hogy a román-magyar mérkőzésnek olyan töltete van, ami ezeket az ellenséges érzéseket ismét felszínre hozza. De ötvenezer embert nem lehet kizavarni a stadionból. A mi érdekünk és a szövetség érdeke is az, hogy ne legyenek komolyabb incidensek. Tudjuk, hogy az UEFA mindig küld rasszizmus ellenes megfigyelőt is a mérkőzésre, aki jelentést készít a szurkolók megnyilvánulásairól.

A magyar szurkolókkal jönnek az ultrák is, akikhez csatlakoznak a Székelyföldön is. A magyarországiak ellen a CNCD nem tud fellépni, a székelyföldiek…

Ellenük sem tudunk. A CNCD és az UEFA is a csapatot, a szövetséget sújthatja büntetéssel. Az egyéni megnyilvánulások ellen a csendőrség léphet fel. Jobb szeretném, ha Magyarországról nem érkezne senki sem erre a mérkőzésre. Nehéz lesz kezelni a helyzetet, nehéz lesz a két tábort a politikai korrektség medrében tartani.

A véleményformálók, a politikusok megnyilvánulásai a CNCD hatáskörébe tartoznak. Könnyen elképzelhető, hogy valamelyik elnökjelöltet elkapja a hév.

Tudatában vagyunk annak, hogy a román-magyar összecsapásra választási kampányidőszakban kerül sor s ilyenkor egyesekben nagyobb a hajlandóság ilyesmire. Ezeket a megnyilvánulásokat szemmel tartjuk és eljárást indítunk ellenük. Nagyon remélem, hogy nem lesz munkánk. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?