Mátyás fekete serege megszállta a Lipscanit

"Mi vagyunk Mátyás király fekete serege" – mondta péntek délben a maszol.ro kiküldött tudósítójának a debreceni "Sanyi", aki a román fővárosba visszatérő gyönyörű napsütésben sütkérezett Bukarest belvárosában az esti román-magyar vb-selejtezőre várva. A magyarországi szurkolók jó 200 fős csoportja egyen-feketetrikóba öltözve rémisztgette az arra sétáló román lányokat.

A zömében bőrfejűek alkotta csoport kisebb szóbeli összetűzésbe keveredett a csendőrökkel, miután a román hírtelevíziók által kiküldött miniszoknyás riporternő és operatőre előzetes megkérdezésük nélkül filmezte őket.

A nézeteltérést egy magyarul is beszélő bukaresti román csendőr segített tisztázni, aki az ultrák tudtára adta, hogy a román törvények szerint köztereken nem akadályozhatják meg a felvételek készítését. Ezt a magyar drukkerek kényszeredetten ugyan, de tudomásul vették, viszont minden alkalommal, amikor azt észlelték, hogy a riporterek élő közvetítésre készülnek, elővették arzenáljuk nyomdafestéket nem tűrő skandálásait.

Magyar szurkolókat állítottak elő Bukarestben. Öt magyar szurkolót előállított péntek hajnalban Bukarestben a helyi rendőrség, miután összetűzésbe keveredtek egy román csoporttal - közölte a Mediafax hírügynökséggel Razvan Popa rendőrségi szóvivő. Beszámolója szerint az incidensre a történelmi belvárosban (ahol szórakozóhelyek százai működnek), hajnali fél négykor került sor, egy 30 fős magyar drukkercsoport és egy kisebb létszámú román társaság üvegeket dobált egymás felé. A  helyi rendőrség rendfenntartói és közlekedésrendészei folyamatosan járőröznek a történelmi belvárosban, 12 lovasrendőr pedig a bukaresti Nemzeti Aréna körül teljesít szolgálatot, ahol 21 órától rendezik a román-magyar labdarúgó világbajnoki-selejtezőt. A Mediafax szerint a Bukarestbe tartó különvonaton érkező magyar szurkolók sörös dobozokat és petárdákat dobáltak a peronra éjjel fél kettőkor, amikor a szerelvény megállt Aradon, és a hatóságok megkezdték a határellenőrzést. A beszámoló szerint a szurkolók egyike kijelentette: "legénybúcsúra jöttünk, 12 ezer doboz sörünk van".

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mJ6m5zkUUaw

Kezdetben a maszol.ro tudósítójának is meggyűlt a baja a magyar szurkolókkal, ugyanis civil ruhás rendőrnek nézték és kerek-perec megtagadták, hogy fényképezőgép elé álljanak, illetve nyilatkozzanak. Gyanakvásuk jogosnak tűnt, ugyanis a terep rövid átpásztázása után feltűnt a sok nem-sajtós-kinézetű operatőr és fotós, akik vissza-visszatértek egy-egy rövid egyeztetésre a rohamrendőrökhöz. Végül a sajtóigazolvány felmutatásával és egy kisebb „önéletrajz” ismertetése után sikerült az ultrák bizalmába férkőzni, akiknek ekkor már megeredt a nyelvük.

Így tudtuk meg, hogy a MAGYARORSZÁG feliratú fekete póló az összetartozást jelképezi, és már hónapokkal ezelőtt az az egyezség született a magyar klubok nagyobb szurkolói csoportjai között, hogy a bukaresti kiszálláson nem a szokásos piros mezbe érkeznek. A fiúk már szerdán elindultak Magyarországról, Sanyiék a Kolozsvár melletti Magyarfenesen szálltak meg, majd onnan Sepsiszentgyörgyre utaztak, ahol letették kisbuszaikat, és már vonattal utaztak Ó-Romániába.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8DhLZfsBKoU

A magyar szurkolók derékhada a Budapestről csütörtök éjjel induló különvonattal érkezik Bukarestbe, a már a fővárosban tartózkodó társaikhoz hasonlóan egyen fekete polóban, melyen a következő felirat olvasható: "Hungary on Tour in Gipsyland". A maszol.ro megtudta a vonaton utazók egyikétől, hogy a szerelvény több mint egy órás késéssel, várhatóan 15 óra körül fut be az Északi-pályaudvarra. Portálunk az eseményről fotós-videós tudósítással jelentkezik.

Kimaradt?