Októberben zenébe öltözik Kolozsvár

A tíz éve elhunyt Ruha István, a neves erdélyi magyar hegedűművész emlékének dedikálja nyitó hangversenyét a Kolozsvári Zenei Ősz idei, 48-ik kiadása. A pénteken kezdődő háromhetes rendezvénysorozatról a Transilvania Filharmónia igazgatója, Marius Tabacu tájékoztatott.

A negyvennyolcadik kiadásához érkezett Kolozsvári Zenei Ősz a legrégebbi kulturális fesztivál Romániában, mondta a Filharmónia vezetője, hozzátéve, hogy a rendezvény alkalmazkodik a kor elvárásaihoz, így idén új, alternatív helyszíneken is felcsendülnek a zenei ősz muzsikái. Az Egyetemiek Házának Auditorium Maximum terme mellett a Zeneakadémia, a Redut (Etnográfiai Múzeum), a piarista templom, sőt, az Ecsetgyár is koncerthelyszín lesz a következő hetekben.

Jubileumot is ünnepel Kolozsvár zenekedvelő közössége: 80 évet töltött idén a neves román zeneszerző és karmester, Cornel Ţăranu. Tiszteletére két koncertre is sor kerül, október 5-én és 19-én, mi több, a mester ingyenes workshopot is tart fiatal zenészek számára.  

A Filharmóniával szorosan együttműködő Német Kulturális Központnak köszönhetően a pénteki, In memoriam Ruha István nyitókoncertet Stefan Geiger hamburgi karmester vezényli. A 20 éves kolozsvári Német Kulturális Központ ezzel a koncerttel ünnepli a Német Egység Napját (1990. október 3-án egyesült újra Kelet- és Nyugat-Németország, azóta ez a nap Németország nemzeti ünnepe).

Fabian Mühlthaler, a Német Kulturális Központ elnöke emlékeztetett, hogy Stefan Geiger nem először jön Kolozsvárra: ő vezényelte tavaly azt a nagyzenekari koncertet, amelyet a Filharmónia adott a Sétatéren az Ahmed herceg kalandjai című animációs film vetítésének kíséretében. „Magától a karmestertől tudom, hogy nagyon jól érezte itt magát és alig várja, hogy ismét Kolozsváron koncertezhessen” – mondta Mühlthaler.

A háromhetes koncertsorozat első napja tehát október 3-a, péntek, az Auditorium Maximumban Brahms hegedűkoncertjét és Gustav Mahler V. Szimfóniáját játsszák Ruha István emlékére. A szólista Cristina Anghelescu hegedűművésznő lesz. A néhai mesterre október 14-én, majd 23-án is hangversenyekkel emlékeznek.

Az idei Kolozsvári Zenei Ősz fellépői között olyan művészek szerepelnek, mint Horia Andreescu, az Arcadia Kvartett, Csíky Boldizsár, Dana Borşan, Răzvan Suma, Analia Selis, a  Bigg Dimm A’Band, a 3 o’clock, a Napocelli vonószenekar, Iulia Isaev, Héctor López, Tiberius Simu, Aurelia Vişovan, Amalia Goje, Georgiana Fodor, Daniel Kientzy (Franciaország), Claudio Veress (Svájc), Tytus Miecznikowski és Jakub Tchorzewski (Lengyelország), Julio Santillán (Argentína), Rafael Serrallet (Spanyolország), Christophe Alvarez és Jean-Paul Penin (Franciaország).

Helyszín és hangzás szempontjából is újdonság Aurel Stroe kortárs műve, amelyet Aiszkhülosz Oreszteia trilógiájának szövegeire írt. A harmadik rész (Eumeniszek) október 6-án, hétfőn az Ecsetgyárban fog felcsendülni. „Néha a hangzás jobban illik egy modern térbe, mint egy hagyományos koncertterembe” – vélekedett Marius Tabacu, aki fontosnak tartja, hogy a fesztivál nyisson az alternatív helyszínek irányába, addig is, amíg felépül a Filharmónia 1500 férőhelyesre tervezett, saját koncertterme.

A Kolozsvári Zenei Ősz hangversenyeire 20 lej egy teljes árú, 10 lej egy (diákoknak, nyugdíjasoknak biztosított) kedvezményes jegy. A fesztivál teljes programját a honlapján  lehet böngészni.

   

Kimaradt?