Egyedülálló animációs mozi-koncert Kolozsváron

A filmtörténet első egész estés animációs filmjét mutatják be péntek este a Transilvania Állami Filharmónia kíséretében Kolozsváron, a sétatéri Kaszinó teraszán.  

A kolozsvári Német Kulturális Központ szervezésében – Erdélyben először – kerül sor a filmtörténet első egész estés, teljességében papíralakok árnyjátékából álló animációs filmjének a bemutatására: Ahmed herceg kalandjai. A rendezvény a Német Kulturális Központ 2013-as évre összeállított kínálatának a csúcspontja, az esemény színterét a Központi Park régi Kaszinója biztosítja.

A film, amelyben a filmezés úttörője, Lotte Reiniger a Kelet lírával és mágiával teli történeteit mutatja be, közel egy évszázada megigézi a közönséget mindenhol a világban. Senki sem uralja úgy a filigrán papírmetszés technikáját, mint az animációs filmek e jeles képviselője. Az apró részletek iránti szenvedélyét több mint 50 árnyalakokra épített animációs film tanúsítja – művei közül az Ahmed herceg kalandjai igazi remekműként emelkedik ki. Lotte Reiniger a film 100 000 képében felidézi az Ezeregyéjszaka meséinek bájos és titokzatos, ma is varázzsal teli világát.

A filmet kísérő zenét1926-ban Wolfgang Zeller szerezte – amű Stefan Geiger német karmester vezénylése alatt hangzik el, a kolozsvári Transilvania Állami Filharmónia előadásában.

A Német Kulturális Központ, a Transilvania Állami Filharmónia, Kolozsvár Város Önkormányzata és a Goethe Intézet közreműködése egyedülálló élmény, valóban exkluzív „mozi-koncert” lehetőségét kínálja a közönségnek.

Stefan Geiger Köln, Párizs és Philadelphia városában végezte tanulmányait, több nemzetközi harsonaverseny díjnyertese. Pályafutását a Bayerische Staatsoper München első harsonásaként kezdte, majd rövidesen a Hochschule Hamburg zene- és harsonaprofesszorává vált. Karmesterként mind a klasszikus, mind az újabb darabokat figyelemben részesítette –olyan neves zenekarokkal dolgozott együtt, mint a Sinfonieorchester des Norddeutschen Rundfunks Hamburg, a Würzburger Philharmoniker, a Nürnberger Symphoniker, az Orquestra de Câmara da Cidade de Curitiba, a Paraná State Symphony Orchestra, vagy az Ensemble Resonanz. 2002-től a Landesjugendorchester Bremenirányítójaként szerez elismerést.

Péntek, 2013. július 5., 21:30

Kaszinó-terasz (Központi Park)

KARMESTER: Stefan Geiger (Németország)

ELŐADÓ: a kolozsvári Transilvania Állami Filharmónia

 

GYÁRTÁS ÉS RENDEZÉS: Lotte Reiniger (1923–1926)

ZENE:Wolfgang Zeller (1926)

Német nyelvű film román felirattal.

SZERVEZŐ: a kolozsvári Német Kulturális Központ

PARTNER:Kolozsvár Város Önkormányzata és a bukaresti Goethe Intézet

A belépés díjtalan.

Kimaradt?