Tőkés Lászlót is fogadta hivatalában Orbán Viktor

Orbán Viktor kormányfő kedd délután fogadta hivatalában az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökét, Tőkés Lászlót. A találkozóról a miniszterelnök sajtóirodája mindeddig nem adott ki tájékoztatást, csupán egy fotót közölt.

Az európai parlamenti képviselő sajtósa a maszol.ro kérdésére elmondta: Tőkés László „aktuális nemzetpolitikai kérdésekről” tárgyalt Orbán Viktorral. Demeter Szilárd nem kívánt részletekkel szolgálni a találkozóról.

Ugyanaznap a magyar kormányfő fogadta hivatalában Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt, akivel – a miniszterelnöki sajtóiroda közleménye szerint – az európai parlamenti választásokról is egyeztettek. Vélhetően ez volt a fő témája a Tőkés Lászlóval folytatott tárgyalásoknak is.

Az EMNP várja Tőkés válaszát

Mint ismert, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) korábban felkérte Tőkés Lászlót, hogy induljon a romániai EP-választásokon az EMNP jelöltlistájának élén, és felmerült annak a lehetősége is, hogy a volt püspök a Néppárt támogatásával függetlenként induljon. Az EP-képviselő a felkérésre legutóbb úgy reagált: tudomásul vette a javaslatot, ám még nem döntött róla.

Bizonytalanságának hátterében az állhat, hogy Tőkés Lászlónak – Toró T. Tibor EMNP-elnök korábbi tájékoztatása szerint – a Fidesz is felajánlott egy helyet az EP-listáján. A maszol.ro információi szerint Tőkést érdekelte volna ez a biztos mandátumot jelentő lehetőség, ám Orbán Viktor mindeddig nem erősítette meg, hogy listájuk nyitva áll az EP-képviselő előtt.

Tőkés Lászlónak azért sürgős a válasz, mert az EMNP hétvégén dönti el, részt vesz-e az EP-választásokon, és ha igen, milyen formában. Benedek Erika, a Néppárt alelnöke a maszol.ro-nak megerősítette: a volt püspök szándékaitól teszik függővé a forgatókönyveiket. Hozzátette: a tervek szerint Tőkés az EMNP szombati országos választmányi ülésén jelenti be a terveit az EP-választásokkal kapcsolatban.

Több erdélyi magyar értelmiségi kéri egy - az MTI-hez kedden eljuttatott - felhívásban az erdélyi magyar szervezetektől, hogy működjenek együtt a májusi európai parlamenti választásokon, és az erdélyi magyarság európai képviseletét fémjelezze továbbra is Tőkés László neve. A felhívás aláírói között szerepel többek között Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora, János Szabolcs, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora, Kallós Zoltán néprajzkutató, Szőcs Géza költő,Péntek János akadémikus és Lászlófy Pál, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének tiszteletbeli elnöke.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?