Az önálló indulás lehetőségét fontolgatja az EMNP

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) azt fontolgatja, hogy önálló jelöltlistát állít az európai parlamenti választásokra, vagy független jelöltként nevezi be a választási versenybe Tőkés Lászlót, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökét.

Az EMNP és az EMNT elnöksége közösen ülésezett a hét végén a Fehér megyei Torockón, és immár nemcsak elméleti lehetőségként, hanem a megvalósíthatóság szempontjából is számba vették az EP-választásokon való részvétel lehetőségét.

Az EMNP vasárnapi közleménye szerint Tőkés László EMNT-elnök a tanácskozáson kijelentette: "ha más megoldás nincs", készen áll akár az EMNP jelöltlistáján, akár függetlenként elindulni. Toró T. Tibor EMNP-elnök az MTI kérdésére lehetségesnek nevezte az induláshoz szükséges aláírások összegyűjtését. A párt a február 22-i országos választmányi ülésen dönt az EP-választások kérdésében.

Toró korábban kamikaze akciónak nevezte

A közlemény idézte Toró T. Tibor helyzetértékelését, amely szerint tudomásul vették, hogy az RMDSZ vezetői rendre elutasították a választási együttműködésre vonatkozó javaslataikat. Toró úgy vélte, ezzel a szövetség világossá tette, "hogy a belpolitikai megfontolások és a képviseleti monopólium számukra fontosabb, mint az autonómia és annak brüsszeli képviselete".

Toró T. Tibor a karácsony előtti évértékelő sajtóbeszélgetésen még lehetséges, de nem kívánatos "kamikaze repülésként" írta le azt az alternatívát, hogy az EMNP önálló jelöltlistát állítson az EP-választásokra. 

Az MTI kérdésére, hogy mi változott azóta, Toró kijelentette: fogy az idő, és egyre világosabb, hogy az RMDSZ nem változtatja meg álláspontját. Azt is hozzátette, hogy a párt székelyföldi szervezetei részéről egyre több az önálló indulást szorgalmazó jelzés.

 Az európai parlamenti választásokat szabályozó romániai törvény 200 ezer támogató aláírás összegyűjtéséhez köti egy pártlista elindítását a választásokon. A jogszabály értelmében egyéni jelöltek százezer szavazó támogató aláírásával nevezhetnek be a választási versenybe. Toró T. Tibor mindkét változat esetében lehetségesnek nevezte az induláshoz szükséges aláírások összegyűjtését.

Kapcsolódók

Kimaradt?