A Civil Összefogás Fórum bírálja a Tavares-jelentést

Felháborodásának adott hangot a Tavares-jelentésben foglalt állítások miatt a Civil Összefogás Fórum (CÖF), valamint a Civil Együttműködési Tanácskozás (CET), és a dokumentum felülvizsgálatát kérik a készítőtől, Rui Tavarestől, az Európai Parlament szabadságjogi bizottságának jelentéstevőjétől - olvasható a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.

Rui Tavares portugál zöldpárti politikusnak címzett levélben az áll: "úgy illene, hogy megköszönjük aggódását a magyar jogbiztonság és jogállamiság védelme okán. Ám köszönetet mégsem mondhatunk, csupán felháborodásunknak adhatunk hangot, hiszen Ön jelentéstervezetében olyan állításokat fogalmaz meg, amelyeknek - a tények alapján - a valósághoz aligha van köze".

A civilek többek között azt kérdezték Rui Tavarestől: honnan tájékozódott arról, hogy az új alaptörvény megalkotása előtt nem volt párbeszéd, mikor olvasta a magyar médiatörvényt, miből vonta le azt a következtetést, hogy az Alkotmánybíróság nem tudja betölteni alkotmányvédő szerepét.

Ezek kapcsán azt írták, hogy 2010. július 20-tól kezdődött az előkészítő munka, amelyben mindenki kifejthette véleményét, leírhatta javaslatait a parlament honlapján keresztül az alaptörvény tervezetével kapcsolatban.

A médiatörvény kapcsán arról "tájékoztatják" Rui Tavarest, hogy részletes, kötelező jogi eljárásokat tartalmaz a médiatörvény, sőt a korábban már közölt uniós elvárásoknak megfelelő módosítása 2013 áprilisában hatályba is lépett.

A civilek hangsúlyozták, hogy "az Alkotmánybíróság oly módon védi az alkotmányt, hogy néha a parlament nem tudja betölteni közhatalom-gyakorló szerepét. S az is tény, hogy az Alkotmánybíróság jogköre a rá vonatkozó módosítást követően - a korábbiaktól eltérően más típusú ügyekben - kifejezetten megnőtt".

Közölték, az általuk jelzett bármely témában a részletes jogszabályi hivatkozások nevesítésével szívesen állnak a politikus rendelkezésére.

Az "5000 szellemi honvédő magyar állampolgár nevében" a CÖF-CET vezetősége által írott levélben az olvasható, elvárják Rui Tavarestől, hogy "jelentéstervezetét bírálja felül, a tényeknek megfelelően módosítsa, vagy vonja vissza, és téves állításaiért kérjen elnézést azoktól a magyar állampolgároktól, akik a (...) születési idejének dátumakor a legsötétebb jogállamiság-nélküliségben élték megnyomorított életüket már 27 éve, és még 17 évig."

Korábban a a két szervezet José Manuel Barrosonak, az Európai Bizottság elnökének és Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének címzett nyílt levelükben azt a kérdést tették fel: "egyes EP képviselők milyen erkölcsi és jogi alapon bírálják és értékelik elégtelennek a magyar demokráciát, miközben egy definiálatlan, soha meg nem szavazott 'európai értékrendre' hivatkoznak?"

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?