Beleroppanhat a két tragédiába a maláj légitársaság

Ritka nehéz évet tudhat maga mögött a maláj légitársaság, néhány hónapon belül két katasztrófa is a történt. A cég már most is napi szinten másfél millió dolláros veszteséget termel, szakértők szerint könnyen lehet, hogy csőddel végződik a története – írja a portfolio.hu.

Mindössze négy hónap leforgása alatt már a második katasztrófa sújtotta a maláj állami légitársaságot, a Malaysian Airlines-t, így érthető, hogy a cég túlélése miatti aggodalmak ismét felcsaptak. Mint ismert, a légitársaság egyik gépe fedélzetén 227 utassal és 12 tagú személyzettel március elején nyomtalanul eltűnt.

"Már a csütörtöki incidens előtt szkeptikus voltam azzal kapcsolatban, hogy megéri-e a jövő évet a légitársaság, mivel jelenleg napi szinten 5 millió maláj ringittes (1,56 millió USD) veszteséget termel. Ahhoz, hogy kikerüljenek a bajból, csodára lenne szükség" - mondta a Maybank elemzője a CNBC-nek. Az újabb tragédia pedig miatt még borúsabb a kép.

2014 első negyedéve a leggyengébb negyedév volt a légitársaságnál két év alatt, 138 millió dolláros veszteséget könyvelt el. A légitársaság az utasforgalom drasztikus csökkenésére készülhet és erre reagálva valószínűleg még több pénzt fordít reklámkampányokra, hogy rendbe tegye az imidzsét. A légitársaság pénteken már az árak csökkentésébe kezdett, hogy vonzóbbá tegye járatait az utazóközönség számára.

A szakértő szerint könnyen csőddel végződhet a légitársaság története. Ha továbbra is úgy működik, mint most, akkor 2015 közepén kifuthatnak a tőkéből. A túléléshez sürgős reorganizációra van szükség, a légitársaságnak a belföldi működésére kellene fókuszálnia, a veszteséges nemzetközi járatokat pedig le kellene építeni. Szóba jöhet a 70 százalékos állami tulajdonban lévő légitársaság privatizációja is. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?