A Dacia vezeti a legkedveltebb márkák ranglistáját

Eladások tekintetében Európa-szerte a legnagyobb emelkedést érte el a román autópiac. Míg az uniós országokban az újautó-eladások augusztusban átlagban öt százalékkal csökkentek, Románia 25,5 százalékos emelkedéssel, vagyis 6 300 új gépkocsi eladásával zárta a hónapot.

Az unión belül az újautó-eladások a 653 900 darabra csökkentek augusztusban, ez a múlt év augusztusához viszonyítva 4,9 százalékos csökkenést mutat, korábban ugyanis 688 200 gépkocsit értékesítettek Európa-szerte – közölte az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA).

Az idei év első nyolc hónapjában az európai országokban 5,2 százalékos csökkenéssel, 7,84 millió gépkocsit helyeztek forgalomba. Romániában a forgalomba helyezések 17,6 százalékkal csökkentek a 44 400-ról 36 600 autóra. A január és augusztus közötti legnagyobb csökkenést egyébként Hollandiában regisztrálták, amit Ciprus és Románia követ.

Németország, a legnagyobb európai autópiac 6,6 százalékos csökkenést jegyzett az év első nyolc hónapjában, az augusztusi adatok pedig 5,5 százalékos esést mutatnak. Az eladások növekedtek azonban Magyarországon, ahol augusztusban 17,8 százalékkal, az idei év alatt pedig 1,6 százalékkal több új gépkocsit értékesítettek.  Jelentős növekedést mindössze Anglia ért el, itt az idén 10,4 százalékos emelkedéssel 1,39 gépkocsit helyeztek forgalomba az idén.

A legkedveltebb autómárkák között első helyén a Dacia áll. Az uniós országokban az idén augusztusig 189 900 gépkocsi értékesítésével 18,7 százalékkal emelkedett a Renault-csoporthoz tartozó márka eladásai, a hazai piaci részesedés elérte a 2,4 százalékot.  Csak augusztusban 21 ezer Daciát értékesítettek az EU-ban, ami a tavalyi augusztusi adatokhoz képet 16,5 százalékos emelkedést jelent. Ezzel a román gyártó 3,2 százalékos piaci részesedést ért el az unió szintjén. A teljes Renault-csoport eladásai a 699 850 idén értékesített  gépkocsival 2 százalékot csökkentek Európa-szerte.

A romániai gépkocsigyártók nemrég úgy vélekedtek: a környezetvédelmi bélyegilleték és a roncsautóprogram tönkretette a hazai autópiacot, az eladásokat mindössze az export tartja szinten. Szerintük be kellene szüntetni a roncsautóprogramot, mert már nem termel hasznot az autógyártóknak . Az gépkocsipiac hanyatlásának másik okát a környezetvédelmi bélyegilletékben látják.

 

Kimaradt?